Лимфодренажният масаж е форма на лек масаж, който насърчава дренажа

...
Лимфодренажният масаж е форма на лек масаж, който насърчава дренажа
Коментари Харесай

Как се прави лимфодренажен масаж?

Лимфодренажният масаж е форма на лек масаж, който предизвиква дренажа на лимфните възли и придвижването на лимфните течности по тялото. Може да помогне за облекчение на лимфедем.

Течността в лимфната система оказва помощ за отстраняването на отпадъците и токсините от телесните тъкани. Някои здравословни положения могат да причинят струпване на лимфна течност. Лимфните дренажни разтривки могат да бъдат от изгода за хора с лимфедем, фибромиалгия или други положения.

В тази публикация обсъждаме изгодите от лимфния масаж, за кого може да е потребен и по какъв начин човек може да се приготви и да го извършва вкъщи.

КАКВО Е ЛИМФЕН ДРЕНАЖ?

Лимфният масаж, от време на време именуван мануален лимфен дренаж, е профилиран тип медицински масаж. Може да помогне за лекуване на лимфедем, при който лимфната течност се събира в избрани области на тялото, защото не може да се оттича дейно.

Лимфният масаж има за цел да усъвършенства потока на лимфната течност, което би трябвало да понижи отока.

Масажирането на област без отичане ще направи място за постъпване на течности към тези елементи от по-натоварените зони.

Лимфния  дренаж може да се прави  по-няколко метода: ръчен или  със профилирани апарати.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА?

Лимфната система играе основна роля в имунната отбрана на организма.

Лимфната течност тече през лимфните съдове, които свързват лимфните възли. Докато минава през лимфните възли, белите кръвни кафези улавят и унищожават нездравословни частици, като бактерии.

Подобно на кръвта в кръвоносната система, лимфната течност постоянно се движи. Ако спре, може да се появи отичане, защото се натрупва лимфна течност, постоянно в ръцете или краката. Здравните специалисти назовават това лимфедем.

Лимфният масаж нормално е част от стратегия за лекуване, която здравните специалисти назовават деконгестивна лимфна терапия (DLT).

DLT ЗА ЛИМФЕДЕМ ВКЛЮЧВА:

- лимфен дренажен масаж

- компресионно облекло

- упражнение

- грижа за кожата

Заедно те могат да подобрят циркулацията в лимфната система и да оказват помощ за справяне със признаците на лимфедем, в това число: отичане на крайниците -  ръцете и краката, което може да повлияе на подвижността отичане в други елементи на тялото, в това число гърдите, раменете, лицето и слабините, болежка и промени за чувство за тежест.

КОЙ МОЖЕ ДА съдебна експертиза ВЪЗПОЛЗВА?

Лимфедемът може да е от изгода за хора, които имат струпване на лимфна течност получена от лекуване на рак, което включва премахване на лимфни възли. Филариаза, която е заразяване на лимфните възли от паразит, пренасян от комари.Някои типове съдова хирургия, като премахване на вени, изрязване на белег от изгаряне, липектомия, тип интервенция за унищожаване на мазнини от тялото, зараза или контузия в лимфната система, струпване на течност заради дълбока венозна тромбоза, здравословни положения, които засягат притока на кръв към крайниците, като ръцете и краката.

Лимфното струпване визира към 20% от дамите, които са били лекувани за рак на гърдата.

Експерти заключават, че лимфният масаж може да бъде по-ефективен от масажа на съединителната тъкан за облекчение на признаците на вдървеност и меланхолия при хора, живеещи с фибромиалгия.

Лекарят може да предложи лимфен масаж като част от проекта за лекуване на обещано лице. Ако някой счита, че има лимфедем, би трябвало да попита доктор за тази опция. Те не би трябвало да употребяват лимфен масаж без предварителна консултация с доктор.

КАК съдебна експертиза ПРАВИ ЛИМФЕН МАСАЖ

Обучени експерти правят лимфен масаж, само че те могат да научат индивида на съществени техники за дренаж, които да се употребяват вкъщи. Лекар или различен експерт може да ви посъветва по отношение на безвредни способи за дрениране на лимфната течност.

Хората могат да извършват множеството от тези извършения изправени, седнали или легнали, стига да им е комфортно.

Имайте поради следните препоръки по време на лимфен масаж:

Тези масажни придвижвания би трябвало да засягат единствено кожата, тъй че използвайте лек напън и не натискайте задоволително мощно, с цел да усетите мускулите.

Дръжте ръцете отпуснати.

Не масажирайте подути или инфектирани зони.

Не масажирайте елементи от тялото, които са били подложени на лекуване за рак.

Пийте повече течности, в идеалния случай 2-4 чаши вода, след всеки масаж, с цел да подпомогнете  на тялото да изхвърли токсините.

По време на масажа не би трябвало да има болежка и зачервяване на кожата.

Не използвайте лосиони или други артикули, единствено ръцете.

КАК съдебна експертиза ИЗВЪРШВА

Следните способи ще подтикват лимфната система и ще приготвят лимфните възли да вкарат повече течност преди лимфен масаж.

1. ЛИМФНО ДИШАНЕ

Дълбокото дишане работи като помпа, която оказва помощ за напредването на течност през съдовете и лимфните възли. Следвайте стъпките по-долу:

Поставете двете си ръце на ребрата.

Поемете постепенно, надълбоко въздух и усетете по какъв начин въздухът се движи надолу към корема.

Бавно издишайте въздуха през устата.

Починете сред вдишванията и повторете 5 пъти.

2. ПОДГОТВЕТЕ ПРЕДНАТА ЧАСТ НА ВРАТА

Поставете показалеца и междинния пръст на всяка ръка от двете страни на врата, тъкмо под ушната мида.

Разтегнете кожата, като леко плъзнете пръстите надолу към раменете, след което отпуснете.

Повторете 5 пъти.

Преместете ръцете надолу и повторете, до момента в който не масажирате цялата шия.

3. ПОДГОТВЕТЕ СТРАНИЧНАТА ЧАСТ НА ШИЯТА

Поставете дланта на всяка ръка от двете страни на врата под ушите.

Бавно преместете двете си ръце надолу и обратно.

4. ПОДГОТВЕТЕ ЗАДНАТА ЧАСТ НА ВРАТА

Поставете дланите на ръцете откъм гърба на врата покрай линията на косата.

Внимателно плъзнете ръцете дружно надолу по врата към гръбнака.

5. ПОДГОТВЕТЕ ПОД МИШНИЦИТЕ

Подгответе лимфните възли под мишниците, с цел да им помогнете да одобряват лимфна течност от други елементи на тялото. Не извършвайте това придвижване върху области, които лекарите са лекували от рак. Следвай тези стъпки:

Поставете дланта под мишницата.

Внимателно изпомпвайте дланта нагоре и към тялото.

Повторете на другата ръка.

6. ПОДГОТВЕТЕ ЗАД КОЛЕНЕТЕ

Поставете двете си ръце зад коляното, тъй че пръстите да сочат един към различен.

Изпомпайте задната част на коляното, като леко натиснете ръцете в задната част на коляното и ги завъртите нагоре.

Повторете на другото коляно.

Техники за масаж на горната част на тялото

Използвайте следните техники, с цел да подпомогнете източването на лимфната течност от гърдите, рамото и горната част на ръката.

ЗА МАСАЖ НА ГЪРДИТЕ:

Поставете дланта на противоположната страна на гърдите, малко над гърдите.

Преместете ръката нагоре по гърдите и над ключицата.

Продължете нагоре по врата, до момента в който кожата, покриваща гърдите, се почувства стегната, след което отпуснете.

ЗА МАСАЖ НА РАМОТО:

Поставете ръката на маса или подлакътник. Поставете другата ръка на рамото на почиващата ръка. Преместете ръката през гърба на рамото и към врата. За масаж на горната част на ръката: Поставете ръката на маса или подлакътник. Поставете междинните два пръста на другата ръка отвътре на горната част на ръката под рамото. Внимателно плъзнете пръстите към външната страна на горната част на ръката. Увийте ръката към външната част на горната част на ръката. Внимателно преместете ръката назад към вътрешната страна на ръката.

ЗА МАСАЖ НА ЦЯЛАТА РЪКА:

Започнете от рамото. Използвайте дланта, с цел да опънете кожата нагоре. Преместете ръката надолу към горната част на ръката и опънете кожата нагоре към рамото. Продължете надолу по ръката, като постоянно движите кожата нагоре. Спрете на китката.

ЗА МАСАЖ НА ПРЪСТИТЕ:

Започнете от основата на подутия пръст покрай дланта. Използвайте показалеца и палеца, с цел да опънете кожата на пръста към ръката. Продължете с това придвижване върху целия пръст. Не забравяйте да насочите течността към ръката.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР