Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския

...
Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския
Коментари Харесай

Лиляна Павлова: И аз, с Борисов, се извинявам за Симеонов на майките и увредените деца

Лиляна Павлова, министър за българското председателство на Съвета на Европейския съюз, в извънредно изявление за предаването „ Беновска пита ” по „ Радио К2 ” и „ Канал 3 ”, съобщи позиции по следните тематики, съобщи Блиц:

За функционалностите на министър Лиляна Павлова след европредседателството.

„ Правим това изявление на 20 октомври, директно след втората серия от източноевропейския конгрес Китай – „ 16+1 ” в България. Мой събеседник е министърът на европредседателството Лили Павлова. Добър ден, г-жо Павлова! Какво работите Вие в действителност? Българска социалистическа партия се беше загрижило за Вас дали Вие имате задоволително работа! ”, обърна се водещата Илиана Беновска към своята събеседничка. „ Добър ден! Благодаря за тяхната угриженост! Моят ангажимент в действителност се удвои. България е в тройка председателство, дружно с Естония и Австрия. Ние продължаваме своите задължения, тъй като нашето трио работи до края на месец декември тази година. В този формат ние участваме в съвещания по линия на цели, по които работихме до момента. В резултат на извършената среща на държавните ръководители, на която домакинствахме през месец юли, ми беше предоставено от премиера Борисов да съгласувам и работата по основаване на световен център за партньорство във формата „ 16+1 ” – Китай и страните от Централна и Източна Европа, за основаване на по-добро съдействие, за определяне на бизнес контакти, за определяне на съдействие на държавно равнище, локални управляващи и вложения в района ”, регистрира родената през 1977 година в София представителка на ГЕРБ.

Работата във формата „ 16+1 ”.

„ Какво успяхте за тези месеци да постигнете? Това е доста комплициран развой в този световен конгрес. Трябва да се узаконят доста правни правила. Трябва да се прегледат доста капиталови планове ”, попита Илиана Беновска. „ Широк набор са дейностите, по които работим. На държавно равнище продължава работата във формат „ 16+1 ” на координаторите по политиките, които следваме, тъй като имаме подписани съглашения в няколко области – туризмът, дребни и междинни предприятия, нововъведения, енергетика, земеделието, които би трябвало да осъществяваме на процедура. Така че следим тяхното осъществяване. Втората позиция и това, което е в действителност днешната среща, е да подкрепим локалните управляващи. Те да бъдат моторът на съдействието. Имаме рекорден брой губернатори на китайски провинции. Това са провинции със 100 милионно население! ”, обясни магистърът по Публична администрация и европейска интеграция от ВСУ „ Черноризец Храбър ”.

Китайското посланичество на четвъртата среща на локалните водачи на страните във формата „ 16+1 ”.

„ Точно това желаех да попитам, с числа. Тези провинции са с милионно население, с десетки милиони във всяка една, някои от тях със стотици милиони! Колко милиона население съставляват? ”, удиви се Илиана Беновска. „ Да, те са 16 делегации от 15 провинции, само че имаме 12 губернатори. Най-малката е 44 милиона, а огромните са по 100 милиона. Като цяло тези провинции образуват половината от

брутния вътрешен артикул на Китай. Можете да си визиите за какъв мащаб можем да приказваме. Много съществено наличието тук, в това число и на китайския бизнес. Ние към този момент имаме 22 партньорства на български райони с китайски провинции! ”, разкри бакалавърът по Международни стопански връзки от УНСС.

Регионалното съдействие сред българските общини и китайските провинции.

„ Споменете някои от тях ”, заинтересува се Илиана Беновска. „ София, Бургас, Казанлък, Стара Загора, Добрич – това са едни от градовете, където имаме партньорство, културен продан, стопански продан. Имаме съществени вложения, както с доставката на рейсове, в земеделието, високите технологии, Икономическа зона „ Тракия ”. Това са съответни вложения, които ние имаме и се надявам вследствие на днешния конгрес да бъдат подписани още нови партньорства, както на равнище общини, по този начин и на равнище регионални шефове. След обяд вършим бизнес срещи в четири формата, клъстер, както ги назоваваме. Единият е „ Туризъм ”, вторият е „ Селско стопанство ”, третият е „ Малки и междинни предприятия ”, четвъртият е „ Индустриални зони и демонстрационни паркове ”, осведоми докторът по Икономика.

„ Г-жо Павлова, на фона на многомилионни райони, които се съставляват тук от страна на Китай и на брутния вътрешен артикул, който те съставляват – къде е България тука? Ние не пътуваме ли в китайския океан, ще го нарека, а не море? С какво представляваме ние интерес за Китай? ”, продължи Илиана Беновска. „ Не би трябвало да страдаме от липса на самочувствие, без значение от мащабите. Ние сме относително дребни като територия, само че имаме какво да предложим за китайския пазар. От началото на 2018 година имаме 10% нарастване на износа за Китай. Имаме капацитет и още да бъде повишен, най-много в региона на земеделието, като да вземем за пример – виновност, питиета, селскостопански артикули и други. Това е един необхватен пазар за нас. 10% е доста нарастване. Китай, като погледнем страните отвън Европейския съюз, е втори по мащаб на пазар за нас! Предвид на връзките Китай – Съединени американски щати, които са много неприятни, това е една ниша, капацитет за България да се нарежда по-добре и да се отворим към този пазар за износа на българската продукция ”, проучва хонорованият преподавател в Института по обществена администрация и европейска интеграция към Министерския съвет.

„ Вашата близка сътрудничка Таня (Таня Митова, PR на министър Павлова – бел. авт.) ми подсказа една крилата мисъл: „ Не е ли китайско, значи не е оригинал! ”, метафорично се изрази Илиана Беновска. „ В Китай в действителност се създават едни от най-качествените артикули, които се продават на международните пазари. Китай се потвърди като поръчител за качество за сериозните марки! Китай се пробва да разшири своето въздействие, своите пазари към Европейския съюз и Балканите. От наша страна ние търсим взаимност – разширение на нашите пазари и експорт, при изискванията на спазването на нашето законодателство, европейското законодателство, публични поръчки и използване на разпоредбите на конкурентния пазар. Това е предизвикателство и повода за желанието ни да създадем подобен световен център за партньорство в границите на „ 16+1 ”, който да предизвиква научноприложния продан, с цел да се опознаем по-добре, да им покажем условията на законодателството и по какъв начин по-добре техните компании да развиват

своя бизнес тук, по какъв начин да облекчим комерсиалните режими за внос-износ. Това е задачата на този продан. Той би трябвало да бъде част от световната самодейност Европейски съюз – Китай. През септември месец беше срещата в този формат. Китай е стратегически сътрудник и би трябвало да развием тези връзки. Премиерът Борисов се върна през вчерашния ден от съвещанието на АСЕМ(12-та среща на върха Азия – Европа в Брюксел – бел. авт.). 60% от популацията и 60% от търговията е в Азия. Това един голям пазар, към който се стремим! ”, безапелационен беше някогашният кадър на Института за развиване на демокрацията.

Китайските вложения в България.

„ Нека да припомня на нашите фенове и слушатели, че на предишния конгрес „ 16+1 ”, по време на европредседателството, България получи 75% от плануваните за вложения средства за Източна и Централна Европа. Българската банка за развиване подписа съглашение за първия транш от 300 милиона ”, напомни Илиана Беновска. „ Точно по този начин, това ще бъде една от положителните вести и на днешния конгрес. Имаме показване на Българската банка за развиване дружно с Китайската банка за развиване. Първият транш от тези 300 милиона би трябвало да бъде осъществен. Вече стартира набирането на планове, които да поддържат дребните и междинни предприятия. Това е един от най-важните браншове. Неслучайно през днешния ден имаме панел в поддръжка на дребните и междинни предприятия, поддръжка за тяхното кредитиране и поддръжка за взаимни планове – дребни и огромни инфраструктурни, дребни и междинни предприятия, нововъведения, софтуерно развиване в земеделието и другите браншове. Първите планове могат да стартират още при започване на 2019 година ”, предвижда внучката на партизанина от бригада „ Чавдар ” и член на Централен комитет на Българска комунистическа партия Георги Павлов.

За салдото сред българския интерес и солидарността с сътрудниците ни във връзка с Китай.

" Премиерът Борисов в своята тирада, пък и Вие в този момент споменахте, че Китай е един доста мечтан вложител. Борисов подсети също по този начин, че Доналд Туск наложи наказания против Китай. Къде се намираме ние в тази комплицирана дипломация? ”, привнесе нов колорит в разискваната проблематика Илиана Беновска. „ Деликатна е дипломацията и обстановката! Неслучайно и министър председателят Борисов, и аз, и министърът на стопанската система изрично декларирахме в своите изявления: „ Китай за нас е значим стратегически сътрудник! ”. За нас разширението на комерсиалния продан с Китай е топ-приоритет! От друга страна имаме три извънредно значими условия, които слагаме в това: спазването на европейското и българското законодателство; неизискването на държавни гаранции, надлежно да не се дават гаранции за изкупуването на ток, създадена стока или единици; изрично съблюдаване на интелектуалната благосъстоятелност. Това бяха и изискванията, които Доналд Туск съобщи: правилото на реципрочност; правилото на спазването на законодателство; правилото на изрично съблюдаване на интелектуалната благосъстоятелност. Това са трите съществени стълба, на които градим връзките ”, обясни някогашният управител по планове на Програма ФАР.

Изкупуването на българска селскостопанска продукция от Китай.

„ Освен 75% от средства, които Китай посвети да влага в България, те поеха ангажимент да изкупуват български тютюн за низане. Това може би не тъкмо въпрос към Вас, само че въпреки всичко отговаряте и за световния център. Кога ще стартира този развой? ”, попита Илиана Беновска. „ Наистина това не е в моите пълномощия. Преговорите не престават, защото има характерни условия към тютюна и неговите качествени характерности. Това постанова да продължат малко по-дълго. Така че се надявам министърът на стопанската система да даде малко повече информация ”, сподели някогашният специалист по интернационалните планове в Института за следдипломна подготовка към УНСС.

Проектът АЕЦ „ Белене ”.

„ И различен въпрос, който несъмнено не е към Вас, само че замълча ли се някак си за вложение от страна на Китай в нова българска атомна централа? ”, продължи Илиана Беновска. „ Напротив, напълно скоро имаше посещаване на евентуални китайски вложители на площадката, които вършиха оглед, само че ние бяхме доста ясни и безапелационни – българската страна не може да даде нито едно от двете условия, които бяха сложени преди, нито държавна гаранция, нито гаранция за изкупуване на творби ток на избрана цена. Всеки вложител е добре пристигнал на пазарен принцип! На този принцип договарянията не престават. Имаше посещаване от китайски вложители, чакаме да получим информация за техния финансово-икономически разбор ”, решителен беше някогашният член на Координационното звено по стратегия ИСПА към Министерството на районното развиване и благоустройството.

Бъдещото на обединението Обединени патриоти – ГЕРБ и скандалните изявления на Валери Симеонов.

„ Започнах първоначално с въпроса на Българска социалистическа партия – какво работите Вие?. Това беше въпрос и към министър-председателя от страна на един от видните водачи на Българска социалистическа партия – Антон Кутев. Искам да продължа. Вие от дълго време към този момент сте в политиката и в изпълнителната власт. Каква е вашата визия за бъдещото на обединението Обединени патриоти – ГЕРБ? Виждате скърцанията в колелата сред Волен Сидеров и Валери Симеонов. Виждате реакциите на обществото във връзка с изказвания на Валери Симеонов за майките на деца с увреждания! Да не бъда неприятен оракул – несъмнено чакаме още екшън! ”, трансферира акцента на диалога към вътрешнополитическата конюнктура в България Илиана Беновска. „ Лично министър председателят Борисов се извини от името на държавното управление във връзка с направеното изявление на вицепремиера Симеонов. Аз не мога да приема подобен вид изявление и отношение към майки и деца с увреждания! Категорично се причислявам към това опрощение, тъй като мисля, че това е неприемливо! ”, отсече някогашният шеф на отдел в Дирекция „ Национален фонд ” в Министерство на финансите.

„ Само да Ви кажа нещо изобретателно, в кавички. Сутринта, раничко, към 7 часа, се получи един имейл от Националния фронт за избавление на България, в който се разясняваше случая с Господари на ефира, Валери Симеонов и неговото изявление за майките и децата с увреждания. В този първи имейл, тъй като след това имаше втори, пишеше, че го праща Националния фронт за „ избавление ” на България, а абревиатурата е Национален фронт за избавление на България. Този лапсус, по този начин, с възприятие за комизъм, можете ли да го коментирате? За бъдещето на обединението? От какво ще ни освобождават? ”, обогати въпроса си с образец от персоналната си преписка Илиана Беновска.

„ Надявам се да не би трябвало да ни освобождават от нищо! Коалициите са комплициран механизъм освен в България. Виждаме, че доста съдружни държавни управления и формати в цяла Европа срещат своите провокации! ”, означи някогашният министър на районното развиване и благоустройството във второто държавно управление на Бойко Борисов.

„ Не отбягвайте тънкия разбор във връзка с упоритостите на НФСБ да е флагман на нови процеси. От какво ще ни освобождава Националният фронт за „ избавление ” на България? ”, безотказно продължи да пита Илиана Беновска. „ Нека те да кажат каква е поръчката или е просто механически лапсус ”, остана вярна на дипломатичността първата жена министър в областта на строителството, считано от 1878 година.

„ Лапсусите не са доста инцидентни! Да не би да желаят да ни освободят от Борисов? ”, допусна Илиана Беновска. „ Не имам вяра, че това е намека. Всяка коалиция е въпрос са компромис. Бяхме наясно, че сътворяваме една композиция, в която всеки прави компромис! ”, показа една от учредителките на Сдружението на магистрите по обществена администрация и обществени действия „ Академика – Магистър Интелект ”.

„ До какъв брой е запалителна тази композиция? ”, предизвика събеседничката си Илиана Беновска. „ Вотът на българските гласоподаватели беше подобен. Това беше вероятната коалиция в името на това да има устойчиво ръководство. То има всички предпоставки да продължи напред, в случай че всеки продължи да съблюдава съдружното ни съглашение, уговорките, които сме поели, и общата ни стратегия. Показателите дават своя положителен резултат – икономическо развиване, равнища на безработица, приходите на жителите. Има доста провокации, комплицирани обстановки, конфликтни обстановки! Въпросът е да ги тушираме с разсъдък, а не със кавги, борби и през тв приемника!, аргументира се отрасловият министър.

Има ли Българска социалистическа партия сюжет за събаряне на държавното управление?

„ Вашите „ другари ” от Българска социалистическа партия клатят ли държавното управление? Ще има ли нови избори? ”, продължи Илиана Беновска. „ Че се пробвам да го клатят е очевидно за всички. За тях жаждата за власт е забележима и непременно! Вотът е по график, с единствена цел – дискредитиране на държавното управление! В тази си жадност не дискредитират единствено държавното управление. Започнаха дискредитирането на институции. Те споделят надали не – всички са маскари! Ако на следващия ден те дойдат да ръководят, не знам с какви очи ще гледат всяка една от тези институции, всяка една от тези администрации! Струва ми се, че се минава една граница, която не би трябвало да се минава. Аз бих ги призовал към повече примирение, малко повече разсъдък! Трябва да си пазим страната и да почитаме институциите! ”, възмути се събеседничката.

Политическата кондиция на Българска социалистическа партия.

„ Татяна Буруджиева, която е изтъкнат представител на лявото Българска социалистическа партия, сподели: „ Пред Българска социалистическа партия има единствено една опция – или Корнелия Нинова, или Българска социалистическа партия! ”. Права ли е? Корнелия пречи ли на Българска социалистическа партия? ”, на финала попита Илиана Беновска. „ Не съм политолог, анализатор, не мога да имам това самочувствие. Не мисля, че Българска социалистическа партия е в

най-хубавата си форма с тези вътрешни кавги, които има! Наличието на такива съществени конфликти от вътрешната страна демонстрира, че няма непоклатимост в една партия, само че аз не бих се бъркала в техните вътрешнопартийни проблеми. Това е тяхно право и решение да преценяват кой е техния водач, лидер и на кого би трябвало да се доверят. За мен е по-важно уважението сред институциите, в това число и сред партиите, да не пада на ниско равнище! Трябва да се почитаме, би трябвало да имаме връзки и всичко би трябвало да е на база причини, на база обстоятелства, а не на база да омаскариш другия самоцелно! ”, приключи Лиляна Павлова диалога си с Илиана Беновска в ефира на „ Радио К2 ” и „ Канал 3 ” на 21 октомври 2018 година.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР