Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото

...
Лихвите по кредитите, достигнали в края на миналата и началото
Коментари Харесай

Лихвите по кредитите тръгнаха нагоре, при депозитите без промяна


Лихвите по заемите, достигнали в края на предходната и началото на тази година рекордно ниски равнища, стартират да нарастат през второто и третото тримесечие на 2020 година При депозитите няма смяна и те остават на рекордно ниски равнища. Това регистрира Българска народна банка в последното си издание " Икономически обзор ".

" Предвид почналото от средата на март нарастване на лихвените проценти на паричния пазар в еврозоната, изключително на 6-месечния и 12-месечния ЮРИБОР, както и обстоятелството, че те се употребяват като референтни лихвени проценти от някои банки, е евентуално лихвените проценти по новите заеми да стартират да се покачват ", показва Българска народна банка.

Очакваното утежняване на приходите поради коронакризата и свързаната с това по-висока рискова награда са другите аргументи за повишаването на заемите.

Евентуалното нарастване на необслужваните заеми в банковата система в следствие от утежняването на макроикономическата среда също може да способства за повишение на лихвените проценти по новите заеми, счита Българска народна банка.

Освен увеличението на лихвите, редица банки покачиха и таксите, а някои от тях вкараха и нови за услуги, които до неотдавна бяха безвъзмездни. Например изтегляне на пари от банкомат на същата банка издала картата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР