Лихвите по кредитите достигнаха рекордно ниски нива. В момента промоционалните

...
Лихвите по кредитите достигнаха рекордно ниски нива. В момента промоционалните
Коментари Харесай

Лихвите по ипотеките паднаха

Лихвите по заемите доближиха рекордно ниски равнища. В момента промоционалните лихви по ипотечните заеми вървят 2.7-3.1%, а общоприетите се движат сред 2.95-3.5%. При потребителските заеми също има понижение от началото на годината, като в този момент те се движат сред 4.75-6.5%, разясниха кредитни консултанти пред „ Монитор “.

По-ранните прогнози на Българска национална банка (БНБ), че ще има растеж в цените на заемите в средата на тази година, не се сбъднаха. Не единствено че това не се случи, само че и част от банките у нас в допълнение смъкнаха цената на заема. Въпреки това

потребителите въпреки всичко би трябвало да са деликатни

„ Всеки човек би трябвало добре да реши опциите си и да не ги надскача, тъй като един заем може да донесе изгоди, само че може и да докара до съществени проблеми “, разяснява специалистът Тихомир Тошев. Така човек може да изтегли по-голяма сума, в сравнение с е кадърен да обслужи. Данните на Българска народна банка сочат, че за първите 6 месеца на 2019 година има растеж във всички сегменти на кредитирането в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Само за второто тримесечие потребителските заеми у нас са с 13.3% нагоре и се равняват на 11.95 милиарда лева Жилищните заеми възлизат на 11.62 милиарда лева в края на юни. 3 месеца по-рано те са били 11.26 милиарда лева, а година преди този момент – 10.23 милиарда лева Подобреният кредитен бранш демонстрира, че освен семействата, само че и бизнесът взимат назаем повече поради положителните условия и ниските лихви. „ Въпреки това всички би трябвало да са деликатни при задлъжняването, тъй като един заем се тегли за няколко дни до един месец, само че се обслужва от няколко години до 30 години “, приключи Тошев. Той посъветва добре да се срещаме с изискванията по заема, какви месечни разноски ще би трябвало да обслужваме и дали ще можем да ги поемем за дълъг интервал от време.

Столичани теглят ипотечни заеми за приблизително 135 хиляди лева

което е и над междинните 100-105 хиляди лева за страната. Основната причина е, че парцелите в София са по-скъпи. При потребителските заеми междинният размер е 15 хиляди лева, като в по-малките градове на страната той се движи сред 5-6 хиляди лева Софиянци още веднъж надвишават междинният размер като взимат назаем малко над 20 хиляди лева Запазва се наклонността да търсим пари от банките за поправки и усъвършенствания в дома, както и ново обзавеждане.

Лошите заеми за последните 3 години понижават и са под 2%. Българинът значително си дава добра сметка какви заеми да тегли и дали може да ги обслужва. Но не би трябвало да забравяме рецесията от 2009-2014 година, когато неприятните заеми надвишиха 20% и доста хора направиха неверните стъпки, предизвестяват още консултантите. Тези 2% са естествени за пазара и ситуацията е същото както в Европа, по този начин и в Съединени американски щати. Освен неправилна преценка, от време на време може да изникнат неподходящи случки, които да задължат хората да обслужат заемите си. По време на рецесията неприятно повлия растежът на безработицата, по-ниските приходи и огромните суми, невъзможни за покриване.

Теглените в евро средства пък се повишават леко нагоре

като 4% от всички жилищни заеми са в евро, а 96% са в български лв.. „ Левът е желаната валута, тъй като множеството банки оферират малко по-добра рента, когато заемът е в левове, и малко по-висока в евро “, разясни Тошев. Средните размери на заемите в евро са същите, както тези в левове, само че лихвата е сред 0.1-0.3% по-висока в част от финансовите институции.

Годишният % на разноските (ГПР) няма огромна разлика, изключително при заеми за парцели. Той се движи сред 0.1-0.3% над лихвата, тъй като банките бяха законово лимитирани да слагат доста нови спомагателни такси и разноски към ипотечните заеми. В момента, като теглим ипотечен заем, имаме минимална рента и разноски първоначално. Задължителната застраховка на живот към този момент не прави огромна разлика в лихвата и ГПР-то, както беше преди 3-4 години. И сега, в случай че лихвата е 2.8% към даден заем, то процентът на разноските ще е към 2.86-2.87%. Така че ГПР-то постоянно се движи с 0.2-0.4% над лихвата по заема.

Скорошен отчет на Българска народна банка обаче предвижда, че ниските лихви ще се запазят до края на годината, а през 2020 година те може да набъбнат. „ Аз персонално, наблюдавайки пазара, не чакам идната година да има растеж на лихвите, както и през тази година не се случи подобен “, разяснява Тошев. Според него лихвите няма да паднат, а вместо това ще задържат сегашните си равнища и през идната година.

Експерти поучават: Застраховка при заемането на пари

Когато избираме ипотечен заем, би трябвало да следим с изключение на лихвата, ГПР-то, само че и всички други разноски, които не влизат в тази сума. Важен детайл е животозастраховането. „ За последните 15 години виждаме, че застраховка „ Живот “ към ипотечния заем е нещо извънредно потребно и може да избави фамилията от сериозна финансова задлъжнялост “, разяснява кредитният съветник Тихомир Тошев. Затова и тази част от заема също би трябвало да се вземе поради в разноските дружно с финансовите благоприятни условия на семейството и до каква степен то може за дълъг интервал от време да обслужва задължението си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР