Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на

...
Лихвите по жилищните кредити обърнаха посоката си от края на
Коментари Харесай

Вдигнаха лихвите по жилищните кредити

Лихвите по жилищните заеми обърнаха посоката си от края на лятото насам и по този начин към края на 2022 година те се подвигнаха до едногодишен връх. Към края на годината растеж в лихвените проценти се следи както при всички типове заеми, по този начин и при всички типове депозити, въпреки и те да са дребни в диапазона 0,1-0,3% за последното тримесечие.
През декември междинните лихвени проценти по жилищните заеми в лв. доближават 2,6% - на равнището от януари 2022 година Това е над рекордното дъно от 2,46% през септември, само че в исторически проект към момента е измежду най-ниските равнища в българската стопанска система.
Само през декември ипотечните заеми са поскъпнали с 0,05% по отношение на предходния месец. Статистиката демонстрира, че през последните два месеца се следят най-драстичните месечни растежи от началото на 2020 година, белязано с експлоадирането на КОВИД-пандемията.
Минималното повдигане на цената на заемите е в унисон с повишението на главната рента от Европейската централна банка и с прогнозите на финансисти и икономисти за гладко покачване на междинните лихви в края на годината.
Средните лихвени проценти по жилищните заеми в евро също се покачват до 3,35%, което е най-високото равнище от септември 2021 година Като цяло обаче ипотечните заеми в евро са необичайност на българския пазар.
Потребителските заеми също нарастват и доближават най-високото си равнище от началото на 2020 година от 9,65%. Само за декември те порастват с 0,86%, само че лихвите по заемите за ползване обичайно са по-волатилни и имат особеността да нарастват през празничния финален месец от годината, обвързван с повече покупки и по-големи разноски.
Засега статистиката на централната банка не демонстрира признаци по-високите лихвени проценти да се отразяват на темпа на кредитиране, който продължава да пораства с обичайните за последните към две години темпове.
Българският бизнес усети първи повдигането на лихвите по заемите, повишаването на заемите стартира да отхвърля някои компании да вършат вложения и те концентрираха свободния си паричен запас в спестявания. Плавното повишение на лихвените проценти по заемите продължава и в края на годината както за заемите в лв., по този начин и в евро.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР