Лихвите по ипотечните кредити в САЩ падат във втора поредна

...
Лихвите по ипотечните кредити в САЩ падат във втора поредна
Коментари Харесай

Търсенето на ипотечни кредити в САЩ намалява, въпреки понижаващите се лихви

Лихвите по ипотечните заеми в Съединени американски щати падат във втора поредна седмица, само че това не съживи търсенето от страна на притежатели на парцели или евентуални купувачи.

Лихвените равнища се намалиха с 10 базисни пункта предходната седмица и падат с 24 базисни пункта в последните две седмици, цялостното търсене на ипотечни заеми регистрира спад от 5.4% на седмична база, сочат данни на Асоциацията на ипотечните кредитори (MBA) в Съединени американски щати.

В данните от тази седмица е включено и по-късото работно време в петък поради Деня на независимостта.

Средната рента по 30-годишните ипотеки с закрепен лихвен % пада от 5.84% до 5.74%.

“Лихвите по ипотечните заеми се намаляват във втора поредна седмица, до момента в който възходящите опасения главно закъснение на стопанската система и повишения риск от криза поддържаха доходността по щатските държавни облигации по-ниска,” споделя Джоел Кан, икономист в МВА.

Тези терзания са се показали в молбите за рефинансиране на жилищни заеми, които падат с 8% за седмицата и регистрират спад от 78%, в съпоставяне със същата седмица година по-рано. Делът на рефинансирането от ипотечния пазар понижава до 29.6% от всички заявки, спрямо 30.3% в миналата седмица.

Покупките на парцели също регистрират намаляване на седмична и на годишна база, като спадът е с 4% и 17%, респективно.

“Лихвите към момента са доста по-високи, спрямо преди година, заради което заявките за заеми за покупка на жилища и рефинансиране остават под напън. Покупко-продажбите също по този начин са затруднени от продължаващите проблеми с достъпността и дребния брой парцели за продажба,” споделя Кан.

Миналата седмица Realtor.com разгласява своите данни за жилищния пазара за юни, които демонстрират, че броят на оповестените за продажба парцели се усилва с рекордно високи годишни темпове и нараства с 18.7% на годишна база. Въпреки това жилищата за продажба на пазара са с с 53.2% по-малко, спрямо юни 2019 година

Според данни на МВА междинният размер на жилищните заеми е 405 200 $, спрямо 413 500 $ за седмицата, завършила на 24 юни.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР