Лихвената статистика, която БНБ публикува за април 2020-а, показва, че

...
Лихвената статистика, която БНБ публикува за април 2020-а, показва, че
Коментари Харесай

Лихвите по потребителските кредити тръгнаха нагоре

Лихвената статистика, която Българска народна банка разгласява за април 2020-а, демонстрира, че лихвите по левовите заеми за ползване са нарастнали както в съпоставяне със същия интервал на предходната година - приблизително с 1.7 процентни пункта до 9.72%, по този начин и спрямо март 2020-а - приблизително с 2.06 процентни пункта. При това става дума за новоотпуснати заеми - така наречен " нов бизнес ". Логично се е нараснал и годишния % на разноските по левовите заеми за ползване - приблизително с 2.29 процентни пункта до 12.09 % годишно.

Този растеж единствено за месец не може да бъде пояснен с повишаването на банковия притеглен запас. Напротив, междинната рента по привлечените средства от жители на годишна база през април понижава с 0.05 процентни пункта по левовите и с 0.07 процентни пункта по евро депозитите до 0.10 %.

И това намира отражение във към този момент отпуснатите (т. нар. салда) потребителски заеми в левове, защото лихвените равнища по заемите за жители в национална валута се образуват въз основата на лихвите които банките заплащат по левовите депозити на популацията. И защото лихвите по тези депозити са намалели, то и междинната рента по салдата за потребителски заеми в левове на годишна база се е свила с 0.48 процентни пункта до 6.99 %.

Два са главните фактори за повишаването на потребителските заемите.

Поскъпването на новоотпуснатите заеми за ползване в левове може да се изясни с два фактора, които за жалост най-вероятно ще имат все по-силно въздействие отсега нататък. На първо място това е внезапното утежняване на икономическата среда, която кара банките да усилят рисковата надбавка по новите зами за популацията, защото с съображение се притесняват от утежняване на качеството на заемите за ползване поради загубата на приходи на доста жители. А утежняването на качеството ще докара до спомагателни немалки разноски за хранителни запаси.

На второ място с по-високата рента банките лимитират натиска за разпределяне на нови заеми, защото държат да запазят равнището на високоликвидните си активи заради забележимото понижаване на растежа на депозити от хората. Несигурната макроикономическа среда и неналичието на политически самостоятелен заемодател от последна инстанция прави банките извънредно чувствителни във връзка с ликвидността като очевидно я трансформират в цел, която има забележителен приоритет пред разширението на бизнеса.

А жилищните заеми?

Данните за лихвите по левовите заеми за ползване са показателни, тъй като като сума - 11.83 милиарда лв., те са 93.8% от всички заеми за ползване. При жилищните заеми обстановката е малко по-различна. При тези заеми за нов бизнес междинната рента по левовите заеми (общо 10.96 милиарда лв. ) продължава да понижава - с 0.31 процентни пункта на годишна база до 2.85 %.

Но по жилищните заеми в евро ( общо 1.75 милиарда лева) на годишна база междинната рента пораства с 0.18 процентни пункта до 3.74 %. При това нарастването за интервала март - април 2020-а (0.26 процентни пункта) е очевидно по-високо от средногодишното. Явно е въпрос на време лихвите и по новите левови жилищни заеми да поемат постепенно нагоре и аргументите за това са същите, които подвигат цената на потребителските заеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР