Lidl разработва първия фокусиран върху биоразнообразието стандарт за традиционното производство

...
Lidl разработва първия фокусиран върху биоразнообразието стандарт за традиционното производство
Коментари Харесай

Lidl разработва първия стандарт за биоразнообразие в земеделието

Lidl създава първия фокусиран върху биоразнообразието стандарт за обичайното произвеждане на плодове и зеленчуци. Той се осъществя в съдействие с сътрудници и се чака да бъде наличен за всички производители до края на 2021 година като част от открития стандарт GLOBALG.A.P. Integrated Farm Assurance Standard (IFA), който покрива положителни аграрни практики за всички типове земеделско произвеждане.

Като верига, търгуваща с хранителни и нехранителни артикули, Lidl осъзнава отговорността си към опазването на екосистемите. Въвеждането на фокусирания върху биоразнообразието стандарт е следващата стъпка в тази посока, която е част от дълготрайната тактика на компанията за стабилно развиване.

" Биоразнообразието и постоянните екосистеми основават надеждна основа за богат подбор и съответно за производството на плодове и зеленчуци. Ако ги пазиме, освен сътворяваме база за висококачествена продукция, само че и осигуряваме високодобивни реколти “, сподели Драгомир Илиев, шеф на сектор „ Стоково доставяне и маркетинг “ в Лидл България.

За създаването на спомагателния сертификационен модул за подкрепяне на биоразнообразието, фокусиран върху Европа, Lidl си сътрудничи с интернационално приети специалисти в областта на устойчивите хранителни системи и земеделието. Този метод обезпечава разнообразни вероятности и висока последователност. Партньори на компанията са Sustainable Food Systems GmbH (SFS), които управляват плана, както и екологичната фондация Global Nature Fund, която способства с богат опит в региона на работата със стандарти в хранителния бранш за възстановяване опазването на биоразнообразието. Освен тях, сътрудници на плана са също Bioland, Lake Constance Foundation, представители на аграрни производители и университетът Nürtingen-Geislingen. Модулът, част от стандарта GLOBALG.A.P., се създава за всички участници на пазара – от производители до снабдители.

" Инициативата на Lidl да разпространява опазването на биоразнообразието при производството на плодове и зеленчуци съответствува с визията на GLOBALG.A.P. да подкрепя безвредното и отговорно произвеждане на храни по света “, сподели Кристиан Мьолер, ръководещ шеф на GLOBALG.A.P

С спомагателния модул за биоразнообразие производителите ще могат да бъдат одитирани за лични аграрни практики за запазване на биоразнообразието като част от годишния одит на IFA. В резултат от този самостоятелен одит производителите ще могат да създадат по-видим своя ангажимент за запазване на биоразнообразието за комерсиалните вериги и да се възползват при нужда от спомагателни образования.

Новият модул добавя съществуващи към този момент ограничения на Lidl за запазване на биоразнообразието. На интернационално равнище те включват асортимента от био храни и личната марка на Lidl за био артикули – Bio Organic, защото био производството е щадящо за околната среда и биоразнообразието. В България компанията предлага над 700 сертифицирани артикули в асортимента си към края на финансовата 2019 година, от които 30% са био артикули лична марка. От 2017 година Лидл България, взаимно с производителите на плодове и зеленчуци, работи по целево съглашение за стабилно понижаване на използването на пестициди, чиито цели надвишават нормативните условия. Компанията слага спомагателен фокус върху тематиката за биоразнообразието и посредством една от най-дългосрочните си начинания – „ Дай късмет на Балканката “, която има за цел опазването на биоразнообразието в българските реки и съответно на един от най-бързо изчезващите типове – балканската пъстърва. Дългогодишната самодейност започва още през 2013 година в партньорство със Сдружение „ Балканка “. Заедно с тях и всички доброволци за 7 години в границите на самодейността са зарибени 31 реки в България с 380 000 балкански пъстърви.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР