Лидерите на страните от НАТО се събрахa на извънредна среща

...
Лидерите на страните от НАТО се събрахa на извънредна среща
Коментари Харесай

Тръмп обяви: "Путин е конкурент, не е враг" и НАТО се събра извънредно заседание, за да реши...

Лидерите на страните от НАТО се събрахa на изключителна среща в Брюксел, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изиска неотложно нарастване на разноските за защита, които отделят сътрудниците от Организацията на Северноатлантическия пакт, разкриха за AFP дипломатически източници, представени от БГНЕС.
Тръмп повтори настояванията на втория ден от срещата на върха страните да реализират задачата за увеличение на разноските до два % от Брутният вътрешен продукт в този момент, вместо до 2024 година, и в последна сметка да удвоят разноските до четири %.
На конференция той показал, че може да реши Съединени американски щати да напусне НАТО еднолично, само че това не се налагало, в отговор на въпрос заплашил ли е с това съдружниците. По-рано подобен слух плъзна.
По време на среща на съдружниците с Украйна и Грузия " Тръмп се възползва от времето си за изявление, с цел да се върне към въпроса за шерването на тежестта ", съобщи един от дипломатическите източници при изискване, че ще остане неизвестен.
Шефът на НАТО Йенс Столтенберг " свика среща във формата на Атлантическия съвет, в който вземат участие всичките 29 страни в съюза. "
Източникът отхвърли да разяснява известията, че Тръмп е заплашил да излезе от НАТО. Тръмп е показал след събирането, че американският президент може да вземе такова решение без утвърждението на Конгреса.
Самият президент съобщи, че има вяра в НАТО и " сега е излишно " да се приказва за овакантяване.
" Днес постигнахме голям прогрес ", сподели Тръмп след незабавни диалози с сътрудниците си водачи.
Американският президент Доналд Тръмп съобщи в четвъртък, че към момента е зает с НАТО, макар жестоките рецензии към съдружниците във връзка с уговорките им за защита.
" Отношението към Съединени американски щати не беше вярно, само че ето ни в този момент. Вярвам в НАТО ", сподели Тръмп на конференция след напрегнатата среща на върха на НАТО в Брюксел.
Тръмп означи още, че „ Путин е съперник, не е зложелател “. „ Не е въпросът в това той другар ли е или зложелател. Путин съставлява Русия, а аз съставлявам Америка “, означи Тръмп. “Той ми е съперник, към този момент го споделих. Но може би в миналото ще ми стане другар. “ Той добави, че на срещата си с съветския президент в Хелзинки двамата ще обсъдят обстановката в Сирия, в Украйна и също приписваната на Русия интервенция в американските избори. Американският президент сподели, че не чака доста от тези диалози.
Освен това Тръмп предизвести съдружниците си от НАТО, че „ имиграцията завладява Европа “.
Тръмп открои в своите рецензии Германия и канцлера Ангела Меркел, един ден откакто сподели, че Берлин е станал " заложник на Русия " заради договорка с газопровода с Русия и би трябвало да заплаща повече за защитата.
" Тръмп уточни няколко страни, изключително Германия, " сподели първият източник, като добави, че има " изострен звук, с повтарящи се препратки към Германия " и даже за немския канцлер, " наричайки я Ангела ".
Друг дипломатически източник заяви, че " се е провела специфична сесия за шерване на тежестта ".
След първия ден от форума в Брюксел стана ясно, че Тръмп ще упорства страните от НАТО да отделят по четири % от Брутният вътрешен продукт за вложения в защитата. На основната среща на върха на Алианса в Уелс през 2014 година бе взето решение сумата да възлиза на два % от Брутният вътрешен продукт.
Темите през днешния ден са обстановката в Украйна, Грузия и Афганистан. Украйна и Грузия желаят да станат членки на алианса и пращат бойци зад граница, с цел да подкрепят задачи на НАТО.
Шансовете и на двете обаче са извънредно дребни поради нахлуванията на Русия на тяхна територия. Според разпоредбите на организацията, страна забъркана в териториални разногласия не може да се причисли.
На срещата участва българският президент Румен Радев. Той ще беседва с турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган.
" Както знаете, още на 3 март в приветствения адрес по случай Националния ни празник, президентът Ердоган предложи да се срещнем. Важността на Турция като наш комшия, като наш сътрудник и съдружник, както споделих, е освен във връзка с мигрантите, само че и в енергетиката към този момент ще ставаме мощно подвластни от Турция. И, несъмнено, ще поговорим за създаване на връзки на невмешателство във вътрешните работи ", съобщи той.
По-рано Столтенберг съобщи: Не е работа на НАТО да взема решение за разширението на газопровода " Северен поток ". Той означи, че измежду съдружниците има различия по този план, съобщи Българска телеграфна агенция.
Има разнообразни визии, това е добре известно, само че НАТО не взема решение. Имаме отношение към енергийната сигурност, доколкото тя е обвързвана с общата сигурност. Държим на разнообразяването на източниците на енергийните доставки, с цел да има резистентност, разясни Столтенберг пред публицисти. По-рано през днешния ден президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп порица Германия, че желае разширение на газопровода и заплаща милиарди за съветски газ, до момента в който Съединени американски щати заплащат милиарди за отбраната на Европа от Русия.
По думите на Столтенберг в НАТО има различия по разнообразни въпроси - търговски, за опазването на природата, за отбранителните разноски. Очаквам да реализираме единодушие по главното - че дружно сме по-силни и способни да защитим всеки съдружник, уточни той преди началото на двудневната среща на държавните и държавните ръководители на страните от алианса в Брюксел.
Изправени сме пред невиждани закани за сигурността, имаме и различия. Много е значимо да покажем, че НАТО напредва и е в положение да реализира повече. Уверен съм, че макар различията, ще приемем решения и ще реализираме прогрес по готовността на нашите войски, способността да се противопоставим на терористите, да бъдем подготвени за задачата с осъвременяването на командните структури. Най-важният ще бъде може би въпросът за разноските за защита. След десетилетия на бюджетни ограничавания, равни на стотици милиарди долари, в този момент виждаме вдишване в противоположната посока. Всички съдружници усилват разноските, чакаме Европа и Канада да реализират разноски за защита от 266 милиарда $ до 2024 година, на прав път сме, съобщи Столтенберг.
По мотив Афганистан генералният секретар уточни, че посланието към талибаните е, че НАТО остава в страната. Ще останем и ще продължим да поддържаме локалните сили за сигурност. Посланието ни е, че талибаните няма да завоюват на бойното поле, по тази причина би трябвало да седнат на масата за договаряния, сподели Столтенберг.


ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР