Лидерите на страните от Г-7 завършиха срещата си във Великобритания

...
Лидерите на страните от Г-7 завършиха срещата си във Великобритания
Коментари Харесай

Лидерите на Г-7 приеха програма за възстановяване от кризата

Лидерите на страните от Г-7 приключиха срещата си във Англия с приемане на стратегия за световни дейности, в което обрисуват като съществени свои цели за бъдещето на света - битката с пандемията, възобновяване на стопанските системи, благосъстоянието на хората по света, опазването на планетата, укрепването на партньорствата и полезностите на демокрацията, съобщи News.bg.

Форумът стартира в петък и приключи в неделя в британското графство Корнуол с присъединяване на водачите та Англия, Съединени американски щати, Канада, Япония, Франция, Германия и Италия. Страните се договориха да дават на бедните страни един милиард дози от имунизациите против COVID-19.

" Ние, водачите на Групата на седемте, се срещнахме в Корнуол на 11-13 юни 2021 година, решени да победим COVID-19 и да изградим по-добре (това, което е наранено от пандемията- б.р.). Спомнихме си всички, които са погубени от пандемията и отдадохме респект на тези, които към момента се стремят да я преодолеят. Вдъхновени от техния образец за съдействие и увереност, ние се обединихме към правилото, който ни събра в началото - че споделените вярвания и споделените отговорности са основата на водачеството и просперитета. Водени от това, от нашите трайни идеали като свободни отворени общества и демокрации и от нашия ангажимент за мултилатерализъм, ние постигнахме единодушие за обща стратегия на Г-7 за световни дейности. " - се споделя в изказването на водачите.

Като точка първа в листата за световни дейности е посочено оправянето с пандемията. " Да сложим завършек на пандемията и да се подготвим за бъдещето посредством интензивни интернационалните старания, като стартираме неотложно да имунизираме света, осигурявайки допустимо най-вече безвредни ваксини за колкото може повече хора толкоз бързо, колкото е допустимо.

" Общите задължения на Г-7 от началото на пандемията са да осигурим над 2 милиарда дози ваксини - в това число тези от предходната ни среща през февруари 2021 година и тези, които огласихме тук в Карбис Бей за даване на един милиард дози през идната година. Същевременно ще създадем нужните рамки за подсилване на груповата ни защита против световни закани за здравето посредством: увеличение и съгласуване на индустриалния потенциал на всички континенти, възстановяване на системите за ранно предизвестие, поддръжка за науката в задачата ѝ да редуцира от 300 дни до 100 дни цикълът за създаване на безвредни и ефикасни ваксини, средства за лекуване и текстове. " - се споделя в заключителния документ от срещата.

Като втора точка е записано икономическото възобновяване: " Да укрепим нашите стопански системи посредством използване на възстановителни проекти, с финансова поддръжка от 12 трилиона $, които сме дали по време на пандемията. Ще продължим да поддържаме нашите стопански системи толкоз дълго, колкото е належащо, премествайки фокуса на нашата поддръжка от реакция на рецесия към поощряване на растежа в бъдеще посредством проекти за основаване на работни места, вложения в инфраструктура, стимулиране на нововъведенията, поддръжка за хората и основаване на равни благоприятни условия - по този начин, че да не остане изоставено място или човек, без значение от възрастта, етническата принадлежност или пола. Това не беше по този начин при предишните международни рецесии и ние сме решени този път да е друго. "

Лидерите приказват и за реформиране на световната търговия. " Да осигурим бъдещия ни разцвет, като отстояваме по-свободна, по-справедлива търговия в границите на реформирана система за търговия, по-устойчива международна стопанска система и по-справедлива данъчна система ", се споделя в декларацията.

" Ще си сътрудничим, с цел да осигурим бъдещите граници на международната стопанска система и общество, от киберпространството до галактическото пространство, да увеличим просперитета и благосъстоянието на всички хора, в същото време отстоявайки нашите полезности като отворени общества. Убедени сме в капацитета на софтуерната промяна за общото богатство в сходство с общите ни полезности. " - показват още водачите.

Акцент в програмата е и опазването на планетата.

" Да защитим нашата планета посредством поддръжка за зелена гражданска война, която основава работни места, понижава излъчванията и се стреми да ограничи покачването на световните температури в границите на 1.5 градуса. Ние се ангажираме да реализираме нулеви излъчвания не по-късно от 2050 година, като съкратим на половина общите ни излъчвания през двете десетилетия до 2030 година, като увеличим и подобрим финансирането за отбрана на климата до 2025 година и опазим или защитим най-малко 30% от нашата суша и океаните ни до 2030 година Ние одобряваме своя дълг да опазим планетата за бъдещите генерации. " - твърдят създателите на документа.

Лидерите се ангажират също с подсилване на партньорствата и поддръжка за разрастващите се страни:

" Да укрепим партньорствата си с другите страни по света. Ще развием ново партньорство, с цел да работим по-добре за възобновяване на света посредством смяна в метода ни към вложенията в инфраструктура, в това число посредством самодейност за чист зелен напредък. Решени сме да задълбочим партньорството си до реализиране на нова договорка с Африка, в това число посредством увеличение на поддръжката от Международния валутен фонд за най-нуждаещите се страни, като нашата цел е общата сума да доближи 100 милиарда $. "

Специално място е отделено в документа на общите полезности и отбраната на демокрацията.

" Приемаме нашите полезности като трайна основа за триумф в непрекъснато изменящия се свят. Ще използваме като мотор силата на демокрацията, свободата, равенството, върховенството на закона и зачитането на човешките права, с цел да отговорим на най-големите въпроси и да преодолеем най-големите провокации. Ще създадем това по метод, който цени индивида и предизвиква равенството, изключително равенството сред половете, в това число посредством привличане на още 40 милиона девойки към образованието и набиране на минимум 2.75 милиарда $ за Глобалното партньорство за обучение. " - се споделя още в декларацията.

Лидерите допълват, че световната стратегия е отворена и ще бъде подобрявана в партньорство с други страни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР