Лидерите на страните от ЕС приеха план за постоянно структурно

...
Лидерите на страните от ЕС приеха план за постоянно структурно
Коментари Харесай

Страните от ЕС начертаха план за общата си отбрана извън НАТО

Лидерите на страните от Европейски Съюз одобриха проект за " непрекъснато структурно съдействие " в областта на защитата - Permanent Structured Cooperation (PESCO), предадоха осведомителните организации. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск дефинира това като " историческа крачка ".

България се съставлява на Срещата на върха от премиера Бойко Борисов.

Държавните водачи се споразумяха за общи деяние в битката против тероризма и взаимни ограничения по защитата на външните граници на общността, съобщи нюз.бг

В рамките на три месеца ще бъдат показани критерии за засилено военно съдействие, както и съответни планове.

Участниците в срещата на Европейския съвет се договориха и за основаването на общ фонд на Европейски Съюз, от който ще се финансират създаването на отбранителни системи и взаимното пазаруване на въоръжения.

Участниците в срещата подчертаха, че интеграцията на страните от Европейски Съюз в областта на защитата няма да основава конкурентни връзки с НАТО.

По думите на немския канцлер Ангела Меркел, тя ще даде опция на страните от общността да организират общи огромни интервенции и дипломатически начинания, както и да се оказва помощ за развиването на други страни.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР