Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение

...
Лидерите на страните членки на НАТО взеха днес историческото решение
Коментари Харесай

Историческо решение – НАТО покани Швеция и Финландия

Лидерите на страните членки на НАТО взеха през днешния ден историческото решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят към пакта.

Новината заяви генералният секретар Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на алианса в Мадрид.

„ Това решение е положително за Турция, положително е за Швеция и Финландия, положително е и за НАТО”, посочи той.

Турция е отдръпнала възраженията си против участието на двете скандинавски страни след интензивни договаряния. Столтенберг благодари на държавните управления на трите страни за постигнатото съглашение.

Анкара блокираше до през вчерашния ден присъединението на Стокхолм и Хелзинки. Мотивът бе, че Швеция и Финландия са дали леговище на членове на Кюрдската работническа партия (ПКК) и доближени на живеещия в заточение в Съединени американски щати просветител Фетгуллах Гюлен. ПКК е оповестена за терористична организация както от самата Турция, по този начин и от Европейски Съюз. Гюлен е упрекнат от управляващите в Анкара, че стои зад несполучливия опит за прелом против президента Реджеп Ердоган през 2016 година

Двете скандинавски страни десетилетия наред бяха неутрални. Те взеха решение да се причислят към НАТО поради съветската експанзия в Украйна, почнала през фенруари.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР