Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо споразумение в

...
Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо споразумение в
Коментари Харесай

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо споразумение

Лидерите на Северна и Южна Корея подписаха историческо съглашение в края на траялите три дни диалози в Пхенян.

По време на излъчената онлайн конференция стана ясно, че Ким Чен-ун ще посети южнокорейската столица Сеул до края на тази година. Северна Корея се е съгласила да отстрани дефинитивно нуклеарните съоръжения и площадките за изстрелване на ракети, както и да допусне интернационалните инспектори, предава Нова тв.

„ Сключихме боен контракт за приключването на тази история на жестока и трагична борба и неприязън. Съгласихме се да поставим старания за превръщането на Корейския полуостров в земя на мира, без нуклеарни оръжия и нуклеарни закани. Обещах на президента Мун Дже-ин да отида в Сеул в близко бъдеще ”, съобщи Ким Чен-ун.

„ Южна и Северна Корея договориха за първи път проект за унищожаване на нуклеарните оръжия. Това е извънредно изчерпателен резултат. Северът се съгласи да отстрани дефинитивно ракетния полигон „ Точхан-ри ”, както и ракетните установки в наличието на интернационалните специалисти ”, съобщи Мун Дже-ин.

Двамата водачи са се договорили да свържат страните си с железопътен превоз, както и да разрешат събирането на разграничени от войната фамилии.

Северна и Южна Корея ще подадат и обща кандидатура за домакинство на летните Олимпийски игри през 2032 година, се споделя още в заключителната декларация от срещата на върха в Пхенян. Страните взеха решение и за координиране за присъединяване в Олимпийските игри в Токио през 2020 година с обединени тимове по разнообразни типове спорт. Двете Кореи към този момент имат сходен опит, защото на 9 февруари делегациите на страните минаха под флага на Обединена Корея по време на церемонията по разкриване на Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг. В олимпийската конкуренция по хокей на лед за дами също се включи единен тим. В Азиатските игри през 2018 година двете Кореи още веднъж вземат участие с общи отбори в няколко типа спорт.

Американският президент Доналд Тръмп приветства постигнатото сред Пхенян и Сеул съглашение. " Много вълнуващо! ", написа стопанинът на Белия дом в Twitter. 

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР