Лидерите на Сърбия и Косово проведоха разговори на високо равнище,

...
Лидерите на Сърбия и Косово проведоха разговори на високо равнище,
Коментари Харесай

Сърбия и Косово се разбраха само за по-нататъшни преговори

Лидерите на Сърбия и Косово организираха диалози на високо ниво, които, както се надяват медиаторите на Европейски Съюз, ще доведат до деескалация на възходящото напрежение на Балканите, където Русия се пробва да усили въздействието си на фона на войната в Украйна, предава Евронюз.

Надеждите, че рядката среща на четири очи сред сръбския президент Александър Вучич и косовския министър-председател Албин Курти, която се организира в Брюксел, може да докара до огромен пробив, бяха дребни.

Официалните лица, които следят десетилетната невъзможност сред двете прилежащи страни, обаче се надяваха, че срещата най-малко ще понижи все по-войнствената изразителност, която се чува и от двете страни.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел се изрече след тристранната среща и обособените срещи на четири очи с двамата водачи, като съобщи, че диалозите са довели до единодушието на Вучич и Курти за по-нататъшни диалози, " с цел да се търсят решения в дух на благосклонност ".

" Мисля, че и президентът Вучич, и министър-председателят Курти схванаха, че няма опция на разговора, с цел да се реши този проблем ", съобщи Борел, като добави, че въпреки да има обилни разлики по отношение на окончателния статут на връзките сред двамата, " те се съгласиха да продължат полемиките на постоянна основа през идващия интервал ".

Нито Вучич, нито Курти направиха някакви изказвания, до момента в който бяха в Брюксел, като офисът на първия разгласи, че в петък ще организира среща с представители на етническото сръбско малцинство в северната част на Косово.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в сряда се срещна с Вучич и Курти поотделно в Брюксел, съобщи, че войските на НАТО, ситуирани в Косово, са засилили наличието си на северната граница на Косово със Сърбия заради актуалното напрежение.

" Но, несъмнено, ние ще действаме, когато е належащо, и ще действаме по симетричен метод, тъй като главната ни цел е да помогнем за понижаване на напрежението и да осигурим на всички общности независимост на придвижването, за сигурността на всички общности, в това число, несъмнено, на сърбите в Косово ", сподели Столтенберг.

Той прикани " всички страни да се включат позитивно и градивно в последния кръг от договарянията с Европейски Съюз на следващия ден ".

Косово е някогашна провинция на Сърбия, която отхвърля да признае оповестената през 2008 година самостоятелност на страната след интервенцията на НАТО през 1999 година, извършена, за да се постави завършек на акцията за етническо пречистване, ръководена от тогавашния президент на Сърбия Слободан Милошевич.

След изтеглянето на силите на Белград Косово е протекторат на Организация на обединените нации с огромна мироопазваща задача на НАТО, KFOR, ситуирана на място, до момента в който Европейски Съюз следи години наред договаряния за нормализиране на връзките сред двете страни.

Вучич съобщи, че е " неистина ", че Сърбия желае да се намеси в Косово, само че добави, че поколението от нови сръбски " деца ", живеещи там, " не счита Косово за самостоятелна страна и го преглежда като част от Сърбия ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР