Лидерите на Русия, Франция и САЩ отправиха съвместно искане за

...
Лидерите на Русия, Франция и САЩ отправиха съвместно искане за
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Нагорни Карабах повишава напрежението между Русия и Турция

Лидерите на Русия, Франция и Съединени американски щати насочиха взаимно искане за неотложно преустановяване на огъня сред войските на Армения и Азербайджан, откакто жертвите на спора сред двете прилежащи страни поради противоречивия регион Нагорни Карабах не престават да се усилват, написа английският в. "Файненшъл таймс ".

"Искането на съветския президент Владимир Путин, френския Еманюел Макрон и американския Доналд Тръмп ускори натиска върху Турция. Военната поддръжка на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Азербайджан и войнствената му изразителност са осъждани както от Москва, по този начин и от съдружниците на Анкара в НАТО ", показва изданието.

Конфликтът покачва напрежението сред Русия и Турция, които поддържат противникови страни в гражданските войни в Либия и Сирия. Русия има военна база в Армения и съглашение за взаимна защита с Ереван, което обаче не се отнася за противоречивия регион.

Москва се опълчва на напъните на Ердоган за разширение на турското въздействие в обичайно доминирания от Русия Кавказки район.

Русия и Франция упрекват Турция, че праща наемници от Сирия в Азербайджан, с цел да се бият в Нагорни Карабах, отбелязва "Файненшъл таймс ".

"Турция се включва в още един спор в чужбина, този път в Кавказ ", написа американският в. "Ню Йорк таймс ".

"Ердоган тази година се намеси във военно отношение в Сирия, Либия и Ирак, а нападателната му политика от ден на ден изостря връзките му с Москва ", отбелязва изданието.

"Нарастващата агресивност на турския президент до известна степен е в отговор на изменящата се световна динамичност, в частност намаляващата роля на Съединени американски щати в района, дълбоките различия в Европейския съюз и разрушителната революция в Сирия ", показва вестникът.

"Южен Кавказ в този момент наподобява се трансформира в трети спектакъл за разрастване на силовото съревнование сред Русия и Турция ", разяснява английският в. "Гардиън ".

"Турската интервенция в Либия наклони везните в интерес на държавното управление на националното единодушие, позволявайки му да отблъсне военния пълководец Халифа Хафтар, подкрепян от Русия и други страни. А в Сирия има патова обстановка. Предполага се, че сирийски опозиционни бойци, изиграли значима роля в Либия, са употребявани от Турция като наемници, с цел да се бият в Нагорни Карабах, което илюстрира връзките сред трите спора ", акцентира изданието.

Прагматизмът на Москва и Анкара не позволява комплицираната примес от взаимни ползи и съревнование да прерасне в по-голям спор. Но с усложняването на мрежата от връзки се усилва и заплахата от неправилни сметки. При всички положения обаче гражданското население заплаща цената, заключава "Гардиън ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР