Лидерите на Европейския съюз са толкова объркани за отношенията си

...
Лидерите на Европейския съюз са толкова объркани за отношенията си
Коментари Харесай

Ердоган на срещата с ЕС във Варна - неприятният роднина, когото не можеш да не поканиш

Лидерите на Европейския съюз са толкоз комплицирани за връзките си с Турция напоследък, че вместо да проведат срещата си на върха в Брюксел, я трансферираха във Варна, български пристанищен град на Черно море, написа " Ройтерс ".

Въпреки предпазливостта си във връзка с президента Таийп Ердоган, който взе радикални ограничения против критиците си вкъщи и гневно нападна Запада, те се нуждаят от него прекомерно доста, с цел да му извърнат тил.

Официални лица от Турция и от Европейски Съюз чакат неспокойна атмосфера на срещата на върха на 26 март. Европейските домакини обаче нямат различен избор, с изключение на да изслушат настояванията на Ердоган за повече пари за сирийските бежанци, задълбочаване на митническия съюз и прогрес в договарянията за безвизов режим.

Парите най-вероятно ще дойдат, само че единствено дотук. Високопоставен чиновник от Европейски Съюз, който е осведомен с въпроса, разяснява, че блокът ще отпусне на Турция втори транш от 3 милиарда евро за учебни заведения, медицински грижи и образования за сирийците, които Турция приютява. Но прогрес за безвизовите пътувания и митниците е неосъществим.

От една страна, европейските водачи остро подлагаха на критика Турция за отстъплението от демокрацията и човешките права, изключително след проваления опит за прелом през 2016 година Враждебната изразителност на Ердоган към Европа предходната година, в това число сравнението на холандското и немското държавно управление с нацисти, прекрачи границата за водачите на Европейски Съюз.

От друга страна обаче, европейските страни към момента разчитат на Турция като сътрудник в НАТО на европейския южен фланг. А договорката сред Европейски Съюз и Ердоган, която спря всеобщия напор на сирийски бежанци в блока, значи, че турският водач е като отчужден родственик, който не можеш да не поканиш на вечеря със фамилията без значение какъв брой зле мислиш, че се е държал.

" Изпитвате доста мощна неприязън към стоящия пред вас човек, само че просто не можете без него ", споделя Марк Пиерини, някогашен дипломат на Европейски Съюз в Турция, който в този момент работи в аналитичния център " Карнеги Европа ".

Според Турция в полза на Европа е да се държи приветливо. " Ако Европейски Съюз изпраща положителни сигнали към Турция, Турция ще направи повече по въпроса за промените ", разяснява пратеникът на Анкара в Европейски Съюз Фарук Каймакчи. " Колкото повече обаче Европейски Съюз изолира Турция, толкоз по-затворена и националистка ще става тя ", добавя той пред кореспонденти.

Друг почитан чиновник на Европейски Съюз декларира, че Турция е желала срещата да се организира в Брюксел, само че блокът е решил да я направи във Варна, с цел да избегнат гласност. България има по-добри връзки с Анкара спрямо други страни от Европейски Съюз и сега е ротационен ръководител на Съвета на Европейски Съюз.

Изключително неуместен

По думите на втория източник от Европейски Съюз ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил гневен на Ердоган за чистката след опита за прелом. Около 50 000 души, измежду които и публицисти, бяха задържани, а 150 000, в това число учители, съдии и бойци, бяха уволнени. " За Европейски Съюз това е извънредно неловко. Те се утежняват по всички критерии ", добавя източникът. Юнкер предизвести Турция, че не може да разчита на каквото и да било доста доближаване с Европейски Съюз, до момента в който продължава да държи публицисти в пандиза.

Германия е изключително гневна, че някои нейни жители са измежду задържаните. Холандия отдръпна посланика си от Анкара по-рано този месец, откакто през 2017 година Ердоган назова немски и холандски публични лица " фашисти " поради това, че са попречили на провеждането на манифестации в поддръжка на турския референдум за разширение на президентските пълномощия.

Турция продължава да е страна - кандидатка за участие на Европейски Съюз, само че блокът замрази договарянията за присъединение поради чистката. Брюксел е надълбоко песимистичен, че Анкара ще внесе ремонти и ще извърши правосъдните и демократични промени, които са нужни за рестартиране на договарянията.

Турският министър по европейските въпроси Омер Челик съобщи предходната седмица, че Анкара е положила старания да извърши всички критерии на Европейски Съюз за определяне на безвизов режим. Анкара разгласи, че е изпратила нужните документи в Брюксел в сряда.

 Реджеп Тайип Ердоган
© Reuters

Реджеп Тайип Ердоган

Първият източник от Европейски Съюз обаче бе песимистичен: " Дори и да показват чернова за намаляване на законите против тероризма, това няма да е задоволително ", разяснява той, акцентирайки въпроси като съдействието с Кипър и с Европол. По думите му " нито водачите на Европейски Съюз, нито Европейският парламент ще одобряват безвизово пътешестване в този момент ".

Искането на Турция за задълбочаване на митническия съюз, който към този момент разрешава безмитна търговия с Европейски Съюз за множеството артикули, също ще бъде учтиво отхвърлено. Германия в частност е срещу спомагателни диалози за митниците на този стадий.

Цената, която Ердоган ще би трябвало да заплати за това, че е бил поканен във Варна, споделят източниците от Европейски Съюз, е да чуе откровени думи. Само няколко седмици след срещата Европейската комисия ще разгласи разобличителен отчет за обстановката в Турция. Малко хора в Европейски Съюз чакат светли моменти в връзките на блока с Турция тази година.

" Срещата във Варна може би е този миг за 2018 година Освен в случай че Ердоган не направи някакъв величествен жест. Но никой тук не има вяра, че това е допустимо ", споделя първият източник.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (144)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР