Лидерите на Европейския съюз и Китай намериха днес общ език

...
Лидерите на Европейския съюз и Китай намериха днес общ език
Коментари Харесай

ЕС и Китай съгласни за климата, разделени за търговията

Лидерите на Европейския съюз и Китай откриха през днешния ден общ език по въпросите на климата, само че резервираха разликите си по търговията и вложенията. Китайският министър-предсетадел Ли Къцян и ръководителите на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер единомислещо показаха отчаяние от решението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли Съединени американски щати от Парижкото съглашение за климата и си дадоха обещание да работят дружно за неговото използване.

„ Днес ние ускоряваме съдействието си с Китай по климатичните промени “, сподели Туск на конференция с Ли и Юнкер след срещата. „ Което значи, че Европейски Съюз и Китай демонстрираха солидарността си с бъдещите генерации и отговорността си за цялата планета “.

„ Убедени сме, че вчерашното решение на Съединени американски щати да изоставен Парижкото съглашение е огромна неточност, по-голяма от нератифицирането на протокола от Киото “, сподели Туск, визирайки предходното международно съглашение за понижаване на нездравословните излъчвания.
По думите му битката за запазване на климата „ ще продължи „ със или без Съединени американски щати “.

„ Обаче мощните трансатлантически връзки са доста по-трайни и доста по-важни от последните печални решения на новата администрация “, сподели той.

„ За мене това беше най-обещаващата среща на върха сред Европейски Съюз и Китай в нашата история “, сподели Туск.

„ Има промени в интернационалното състояние, увеличаваща се неустановеност и дестабилизиращи фактори “, сподели Ли. „ В тези условия е значимо връзките на Европейски Съюз и Китай да станат по-стабилни. Стабилните връзки сред Европейски Съюз и Китай могат да се опълчват на несигурностите в този свят “.

„ Китай и Европейски Съюз са на една позиция за това, че трябват интернационалните решения “, сподели Юнкер на европейско-китайски бизнесфорум преди срещата. „ Никъде това не е толкоз значимо колкото в водачеството на международния преход към чиста сила и цялостното използване, без нюанси, на Парижкото съглашение за климата “.
В изявленията си пред предприемачите Юнкер акцентира безпокойствата на Европа от рестриктивните мерки за европейските вложители в Китай и свръхкапацитетите и дъмпинга му в браншове като металургията.

Ли се оплака от китайския недостиг с Европа в областта на услугите и защитните ѝ ограничения, които съгласно него са затруднение пред свободната конкуренция.

Общият двустранен стокообмен сред Европейски Съюз и Китай е 1,5 милиарда евро дневно, 10 милиона китайци посещават Европейски Съюз всеки ден. Днес Китай е най-важната капиталова дестинация за европейските компании, сподели Юнкер.

През 2014 година на Европейски Съюз се падат 16 на 100 от всички директни задгранични вложения в Китай, до момента в който Китай дава по-малко 5 на 100 от директните непознати вложения в Европейски Съюз.

През 2016 година обаче китайските вложения в Европейски Съюз са нарастнали със 77 на 100 на годишна база и китайските компании са похарчили пет пъти повече в придобивания на европейски активи в сравнение с европейските компании в Китай, сподели Юнкер. През същата година финансовите потоци от Европейски Съюз към Китай са намалели съвсем с една четвърт. Т.е. през предходната година Европейски Съюз е вложил в Китай по-малко от 3 на 100 от това, което е вложил за същото време в Съединени американски щати, добави той.

Ли акцентира, че китайските туристи в Европа са неколкократно повече от европейските в Китай.

„ Ние ги насърчаваме да употребяват, да харчат тук... тъй че би трябвало да се успокоим и да помислим по какъв начин да подсигуряваме свободната търговия и да използван справедливата търговия. И би трябвало да съблюдаваме разпоредбите, изключително многостранните правила “, сподели той, визирайки разпоредбите на Международната комерсиална организация. „ Можем да беседваме, вместо да се борим един с различен “.
Ли отхвърли обвиняванията, че Китай лимитира пазарния достъп на европейските компании, като уточни, че тези обвинявания са несъвместими с числата за растежа на европейските вложения в страната му. Макар и дребни като пазарен дял, те бележат забележителен растеж, сподели той. Китай може да е още ниско в международните ранглисти на бизнес средата, само че съгласно последния отчет на Световната банка той се е придвижил с 13 места нагоре, сподели Ли.

„ Ако всяка година подобряваме с 5 на 100 бизнес средата, можете да си визиите какви благоприятни условия това отваря за света “, сподели той.

„ Китай е удовлетворен от представянето на стопанската система си... Всяка година се основават по 13 милиона нови работни места. Само това число би трябвало да ви накара да се замислите “.
Безработните в Европейски Съюз през март бяха 21 милиона, а в еврозоната – 13 милиона.

„ За да поддържа стопанска система от мащаба на китайската напредък от над 6 на 100 в продължение на няколко години, се нуждаем от повече отвореност и би трябвало да работим с Европейски Съюз ", сподели Ли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР