Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на ...

Евросъюзът одобри взаимното признаване от страните на антигенни и PCR тестове

Лидерите на 27-те държави от Европейския съюз одобриха използването на антигенни бързи тестове, както и взаимното признаване в цялата общност на резултатите от PCR тестовете за . Това се казва в изявлението на срещата на върха на ЕС, която се провежда онлайн тази вечер.
"Днес държавите-членки единодушно се съгласиха с препоръката на Съвета за установяване на обща рамка за използването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на резултатите от тестовете за COVID-19 в целия ЕС“, се казва в него.

Тестват безплатно за коронавирус учителите в Гърция Тестват безплатно за коронавирус учителите в Гърция
Учителите в Гърция ще бъдат тествани безплатно за коронавирус въз основа на произволен подбор чрез новата онлайн платформа, създадена о...
Документът подчертава, че решението "ще помогне за смекчаване на разпространението на вируса и ще допринесе за гладкото функциониране на вътрешния пазар“. "Взаимното признаване на резултатите от теста за SARS-CoV-2 от сертифицирани здравни органи е от съществено значение за улесняване на трансграничното движение, проследяване и лечение на заразените при трансгранични контакти“, се казва в него.
Следователно всички страни от ЕС трябва да приемат резултатите от бързите антигенни тестове и PCR тестовете. В допълнение, препоръката на Съвета включва „споделяне на стандартизиран набор от данни чрез цифрова платформа, разработване на общ списък с бързи тестове за COVID-19 за антигени, определяне на приоритети на ситуации за използване на такива тестове и много други", се казва в изявлението, цитирано от БГНЕС.

Източник: actualno.com