Лидерите на 27 азиатски държави се събраха в Таджикистан за

...
Лидерите на 27 азиатски държави се събраха в Таджикистан за
Коментари Харесай

Лидерите на 27 азиатски държави се събраха на форум в Таджикистан

Лидерите на 27 азиатски страни се събраха в Таджикистан за петата среща на върха на Съвещанието по взаимоотношение и ограничения за доверие в Азия. На форума участват съветският президент Владимир Путин, китайският - Си Дзинпин и турският - Реджеп Ердоган. Сред акцентите през днешния ден бяха тематиките за сигурността в района, комерсиалните войни и киберпрестъпленията.

Безпрецедентни ограничения за сигурност са въведени в Таджикистан, където през днешния ден стартира конгрес на високо ниво за мир, сигурност и непоклатимост в Азия. Целият състав на правоохранителните органи е мобилизиран в Душанбе, a учебни заведения и магазини останаха затворени.

Лидерите на Китай, Иран, Русия, Турция и още над 20 азиатски страни се събраха, с цел да обсъдят въпросите за сигурността и опазването на мира в района.

На фона на покачването на напрежението сред Иран и Съединените щати, поради нападението против петролни танкери в Оманския залив, иранският президент Хасан Рохани предизвести, че страната му ще престане да съблюдава още някои от отговорностите си по нуклеарната договорка. Без да прецизира какви ограничения ще предприеме, Рохани съобщи, че чака " позитивни сигнали " от останалите страни, подписали иранското нуклеарно съглашение.

Хасан Рохани, президент на Иран: Очевидно е, че Иран не може да съблюдава това съглашение едностранно. За да го вършим ние, би трябвало и останалите страни да съблюдават своята част от него.
Иран изиска и подпомагане за разрешаване на така наречен " икономическа война ", която Съединените щати им оповестиха.

В взаимна декларация, страните-участнички на форума се сплотиха към апела за съблюдаване на нуклеарното съглашение с Техеран.

Владимир Путин, президент на Русия: Това, че Съединените щати едностранно се отдръпнаха беше неправилно. Уверен съм, че единственото рационално решение на въпроса, е всички страни да съблюдават уговорката си.
Азиатските водачи организираха серия двустранни срещи, само че една от тях несъмнено се отличи - през днешния ден китайският президент Си Дзинпин чества своя 66-и рожден ден. Владимир Путин го посети в резиденцията му и го изненада с кутия съветски сладолед. Двамата водачи постоянно показват топли връзки, а единствено преди седмица Си назова Путин " собствен най-хубав другар ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР