Лидерът в социалните мрежи и съвременните технологии Meta направи нов

...
Лидерът в социалните мрежи и съвременните технологии Meta направи нов
Коментари Харесай

Изкуствен интелект на Мeta превежда от 204 езика

Лидерът в обществените мрежи и актуалните технологии Meta направи нов пробив в развиването на изкуствения разсъдък, като сътвори нов модел AI, кадърен да превежда на 204 разнообразни езика. Компанията твърди, че моделът поддържа повече езици от всички водещи софтуери на пазара и обезпечава преводи с още по-високо качество.

Внедряването на AI и машинното образование се оказа извънредно сполучливо в доста разнообразни области до момента. Способността да учи от авансово заложени данни и от личния си опит беше потвърдена от AI роботи, които съумяха да победят професионални играчи в игри като покер, макар разнообразието от покер ръце и непълната информация за картите на съперниците, или даже бридж, където е належащо известно равнище на връзка и съдействие сред играчите. Подобни опити потвърдиха, че изкуственият разсъдък може да се развива и самоусъвършенства, и сигурно е кадърен на доста повече.

Моделът на Metа носи името No Language Left Behind и поддържа повече езици от Гугъл Translate, който сега работи със 133, и Microsoft Translator, който обслужва 110. Изкуственият разсъдък борави с дребни и рядко срещани езици, които се приказват от едвам няколко стотин хиляди души. Въпреки това, без значение от името си, обгръща единствено дребна част от близо 7000-те езика и диалекти, които се приказват по света, и към момента не подхожда на Wikipedia, в която има публикации на 327 езика. Все отново от Meta дават обещание, че ще продължат да обогатяват библиотеката от езици.

No Language Left Behind е създаден благодарение на новия AI суперкомпютър на Meta, наименуван AI Research SuperCluster (RSC). Компютърът към този момент е в развой на работа, само че към момента има накъде да се развива и когато бъде приключен, ще се състои от цели 16 000 процесора. Според Meta това ще бъде най-бързият суперкомпютър, усъвършенстван за изкуствен интелект в света, който ще може да прави 5 квинтилиона (5 с 18 нули) интервенции в секунда.



Да се сътвори първокласен превод е извънредно сложна задача, изключително когато става дума за машинен превод, където даже дребна неточност може да докара до пагубни резултати.

За да оцени качеството на новия модел, Meta сътвори набор от тестови данни, състоящ се от 3001 двойки фрази за всеки език, обзет от модела, всяка преведена от британски на целевия език от професионални преводачи, за които даденият език е майчин. Впоследствие, всяко от изреченията се подлага и на машинен превод, с цел да се съпостави резултата от професионалиста и от машината.

След края на извършените проби, компанията твърди, че No Language Left Behind е с 44% по-добър от еквивалентния проучвателен модел DeltaLM на Microsoft, и малко по-добър от Гугъл Translate.

Според експертите в Мета, макар че AI моделът може да работи на по-малко модернизиран хардуер, мощността на суперкомпютъра е жизненоважна за бързото образование и тестване на итерации на модела. Завършеният модел обаче към момента изисква повече компютърна мощ, в сравнение с множеството хора имат на своите настолни компютри. Поради тази причина Meta пусна и по-малък модел, който да бъде по-малко придирчив към устройството и да може да действа и на по-слаби компютри.

Пълният модел No Language Left Behind се състои от 54 милиарда параметъра, което значи, че е доста по-малък от сходни модели с изкуствен интелект за естествен превод като да вземем за пример модела Megatron-Turing Natural Language Generation (MT-NLG), който разполага с близо 10 пъти повече параметри.

Meta има намерение да употребява No Language Left Behind в личните си приложения, от Фейсбук и Instagram до създаване на VR и AR. Машинният превод освен разрешава на Meta да схваща по-добре своите консуматори (и по този метод да може да усъвършенства логаритмите на рекламите, които генерират главен доход за компанията), само че също по този начин може да бъде основата за насърчаване на нови новаторски планове. Едновременно с това моделът на изкуствения разсъдък е open source, или с отворен код, което на процедура значи, че ще може да се употребява от всеки. Трети страни също могат да дават усъвършенствания на кода, които могат да бъдат интегрирани в плана. Meta също по този начин предлага безплатни средства за учените, които желаят да развиват сходни планове, само че нямат благоприятни условия за финансиране.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР