Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия на Румъния заяви, че правителството

...
Лидерът на управляващата Социалдемократическа партия на Румъния заяви, че правителството
Коментари Харесай

Румъния обмисля да мести посолството си в Йерусалим

Лидерът на ръководещата Социалдемократическа партия на Румъния съобщи, че държавното управление е одобрило меморандум за пренасяне на посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим , осведоми " Ройтерс ".

Така балканската страна ще се трансформира в една от първите страни след Съединени американски щати , които местят посолството си в еврейската страна.

През декември президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, като разгневи арабските си съдружници и смая палестинците, които желаят източната част на града да бъде столица на палестинската страна.

Според румънското законодателство крайното решение за пренасяне на посолството би трябвало да бъде взето от президента Клаус Йоханис , който разгласи, че не е бил известен. Румънското държавно управление не удостоверява информацията.

" Вчера държавното управление одобри меморандум, с който се взема решение да стартира процедура за дейно пренасяне на посолството от Тел Авив в Йерусалим ", разгласи ръководителят на Социалдемократическата партия и ръководител на долната камара Ливиу Драгня пред частната телевизия Antena3.

Йоханис разгласи в известие, че не е бил осведомен или съветван за решението . Той прикани държавното управление и всички политици да покажат отговорност и проницателност по отношение на приемането на огромни външнополитически решения, които имат стратегически резултат върху националната сигурност.

Вчера израелският министър председател Бенямин Нетаняху съобщи, че " минимум към 6 страни " обмислят да реалокират посолството си в Йерусалим. Съединени американски щати се чака да го създадат на 14 май.

Нашият жест към Израел е извънредно алегоричен - страна, която има огромно въздействие по света и с която ние имаме специфични връзки от доста години, сподели Драгня и добави, че преместването на посолството ще донесе краткосрочни, средносрочни и дълготрайни изгоди за Румъния.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР