Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири е

...
Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири е
Коментари Харесай

САЩ са ликвидирали с дрон лидера на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири

Лидерът на терористичната мрежа „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири е бил погубен в Афганистан при нахлуване с дронове, осъществено от Съединени американски щати, оповестиха американски медии, представени от международните организации, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според източник на Ройтерс интервенцията е извършена от Централно разузнавателно управление на САЩ в столицата Кабул. Това е най-големият удар против „Ал Кайда“ от убийството на създателя ѝ Осама бин Ладен през 2011 година.

По-късно президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разгласи наживо по малкия екран гибелта на египтянина в нощта на събота против неделя в Афганистан.

„По моя заповед в събота Съединени американски щати организираха сполучливо въздушен удар в Кабул, Афганистан, при който беше погубен емирът на „Ал Кайда“ Айман аз Зауахири“, съобщи Байдън в къса тирада, произнесена от Белия дом.

„Въздадено беше правораздаване и този терористичен водач към този момент не е измежду нас“, добави президентът на Съединени американски щати, представен от Франс прес. Според него гибелта му ще разреши на фамилиите на жертвите на атентатите на 11 септември 2001 година в кулите близнаци на Световния търговски център в Ню Йорк и в централата на Пентагона край Вашингтон, „да продължат напред“.

Присъствието на Айман ал Зауахири в Кабул е „явно нарушение“ на споразуменията, реализирани с талибаните в Доха през 2020 година, съгласно които ислямистите се задължаваха да не дават леговище на „Ал Кайда“, означи представител на Съединени американски щати. Той посочи, че водачът на терористичната организация е бил забелязван „многократно и за дълги интервали от време на балкона, където най-после беше нанесен ударът“.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР