Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започнат

Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започнат ...

Лидерът на Каталуния пришпорва Испания за започване на преговори за независимост.


Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започнат преговори за самоопределение на непокорната испанска област след дни на понякога насилствени протести заради осъдителните присъди за деветима сепаратистки лидери, съобщава "Ройтерс".

"Никой никога няма да забрани на тази страна да продължи напред в съответствие с това, което искат нейните граждани... Ние винаги ще защитаваме правото на самоопределение на Каталуния", настоя борещият се за независимост на областта лидер Ким Тора по време на пресконфереция.

Привържениците на отцепването на Каталуния от Испания често използват термина "самоопределение", като имат предвид да имат възможност да гласуват по въпроса и впоследствие да действат съгласно гласуването.

Богатата североизточна област беше разтърсена от седем последователни вечери на протести, след като деветима сепаратистки каталунски лидери бяха осъдени за противодържавна дейност за ръководене на неуспешния опит през 2017 г. за независимост, който включваше провеждане на забранен референдум.

Атмосферата се успокои от неделя насам, но Комитетите за отбрана на републиката свика още една демонстрация в центъра на Барселона за тази вечер.

Основните испански партии последователно отхвърлиха призивите за референдум за независимост, а временно изпълняващият длъжността премиер Педро Санчес отхвърли презрително Тора по време на кратко посещение в Каталуния, обвинявайки го в неспазване на обещанието му да възстанови реда и осъди насилието по време на протестите.

Тора призова Санчес днес "да започне диалог без условия... в който каталунското правителство ще защити правото си на самоопределение".

Размириците в Каталуния са предизвикателство за Санчес, който през следващия месец ще се изправи пред повторни парламентарни избори, но също и за борещите се за независимост регионални власти, базирани в Барселона.

Тора заяви, че отказът на Санчес да се срещне се него или да му отговори на телефонните обаждания през последните четири дни е "знак за презрение", но че ще продължи да опитва да разговаря с испанския премиер.

Повтаряйки позицията си, че осъжда "всяко насилие", Тора призова каталунската парламентарна комисия да разгледа реакцията на полицията към безредиците, за да определи отговорността.

Източник: news.bg