Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започнат

...
Лидерът на регионалното правителство на Каталуния призова Мадрид да започнат
Коментари Харесай

Лидерът на Каталуния пришпорва Испания за започване на преговори за независимост

Лидерът на районното държавно управление на Каталуния прикани Мадрид да стартират договаряния за самоопределяне на непокорната испанска област след дни на от време на време насилствени митинги поради неоправдателните присъди за деветима сепаратистки водачи, оповестява " Ройтерс ".

" Никой в никакъв случай няма да забрани на тази страна да продължи напред в сходство с това, което желаят нейните жители... Ние постоянно ще пазиме правото на самоопределяне на Каталуния ", настоя борещият се за самостоятелност на региона водач Ким Тора по време на пресконфереция.

Привържениците на отцепването на Каталуния от Испания постоянно употребяват термина " самоопределяне ", като имат поради да имат опция да гласоподават по въпроса и след това да работят според гласуването.

Богатата североизточна област беше разтърсена от седем поредни вечери на митинги, откакто деветима сепаратистки каталунски водачи бяха наказани за противодържавна активност за управление на несполучливия опит през 2017 година за самостоятелност, който включваше осъществяване на неразрешен референдум.

Атмосферата се успокои от неделя насам, само че Комитетите за защита на републиката свика още една проява в центъра на Барселона за довечера.

Основните испански партии поредно отхвърлиха апелите за референдум за самостоятелност, а краткотрайно изпълняващият длъжността министър председател Педро Санчес отхвърли пренебрежително Тора по време на малко посещаване в Каталуния, обвинявайки го в неспазване на обещанието му да възвърне реда и осъди насилието по време на митингите.

Тора прикани Санчес през днешния ден " да стартира разговор без условия... в който каталунското държавно управление ще отбрани правото си на самоопределяне ".

Размириците в Каталуния са предизвикателство за Санчес, който през идващия месец ще се изправи пред повторни парламентарни избори, само че също и за борещите се за самостоятелност районни управляващи, основани в Барселона.

Тора съобщи, че отводът на Санчес да се срещне се него или да му отговори на телефонните позвънявания през последните четири дни е " знак за пренебрежение ", само че че ще продължи да пробва да беседва с испанския министър председател.

Повтаряйки позицията си, че осъжда " всяко принуждение ", Тора прикани каталунската парламентарна комисия да прегледа реакцията на полицията към безредиците, с цел да дефинира отговорността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР