Лидерът на популисткото движение 5 звезди Луиджи ди Майо с

...
Лидерът на популисткото движение 5 звезди Луиджи ди Майо с
Коментари Харесай

Политически новак на път да оглави правителство в Италия, което тревожи ЕС

Лидерът на популисткото придвижване " 5 звезди " Луиджи ди Майо с Джузепе Конте

Още по тематиката
Диагноза: Болният човек на Европа

Италия се трансформира в най-големия проблем на Европейски Съюз с ниския си напредък, високия дълг, ужасната демография и обрисувалото се антисистемно държавно управление
17 май 2018
Ще ръководи ли популизмът в Италия?

Популистите " Северна лига " и Движение " 5 звезди " могат да сключат коалиция, като изключат Силвио Берлускони от сметките
27 мар 2018 " С доста дълго CV ", само че " без визия от политиката. " Така италианските медии разказват малко известния учител по право Джузепе Конте, който беше препоръчан от евроскептичната " Лига " на Матео Салвини и от популисткото придвижване " 5 звезди " на Луиджи ди Майо за министър председател на Италия. Политическият дилетант е на път да оглави едно съдружно държавно управление, което заради своя антисистемен темперамент тревожи както пазарите, по този начин и Европейски Съюз.

Конте се явява като компромисен претендент на двете партии и номинацията му бе показана на президента Серджо Матарела. Сега президентът ще би трябвало да реши дали да му даде мандат за сформиране на кабинет. Ако това стане, новото държавно управление може да стане факт до дни, като по този начин се постави завършек на продължителния политически блокаж в страната, написа Financial Times.

Безсилен технократ?

Ди Майо изрично отхвърли изказванията, че Конте ще бъде безпомощен технократ: " Той ще бъде политически министър председател на политическо държавно управление, определен от две политически сили, които включват политически фигури. " Салвини добави: " Готови сме – нашият екип и нашият план за страната са ясни. Никой не би трябвало да се опасява от нищо. "

Миналата седмица двамата водачи подписаха съглашение за обща управническа стратегия, която тормози Брюксел и вложителите, след което през уикенда договаряха фигура, която да извърши техния проект. Конте, който преподава в университета във Флоренция, няма политически опит, само че е непосредствен до " 5 звезди ". Той е в борда на няколко университетски и юридически структури и е взел участие в конференции по правосъдни въпроси. В. New York Times го разказва като " грациозен професор с усет към копчетата за ръкавели и белите кърпички в джобчето на сакото ". В биографията си той е показал проучвания в известни университети по света, измежду които Yale и New York University, където споделя, че е " усъвършенствал и обогатил трудовете си " в продължение на най-малко един месец всяко лято сред 2008 и 2012 година Попитан от New York Times за престоя на Конте в образователното заведение, представител на New York University твърди, че " човек с това име не попада в нашите база данни нито като студент, нито като факултетен член ". Но добавя, че е допустимо той да се посещавал еднодневни или двудневни стратегии, за които не се пазят данни.

Салвини пази избора на Конте и разяснява във Фейсбук, че той е " специалист по опростяването, дебюрократизацията и смаляването на административната машина, което желаят доста бизнеси ".

Сега Матарела съобщи, че ще организира нови диалози с ръководителите на горната и долната камара на Народното събрание. Ако утвърди кандидатурата на премиера, министрите могат да положат клетва преди края на седмицата. Последната спънка пред антисистемното държавно управление ще бъде избор на доверие и в двете камари на Народното събрание. Оформилата се коалиция към този момент съумя да разтревожи европейските столици, като от френското финансово министерство предизвестиха Рим, че би трябвало да съблюдава бюджетните правила на Европейски Съюз или еврото ще бъде застрашено.

Опасност от по-висок бюджетен недостиг

Европейската комисия прикани през днешния ден новото италианско държавно управление към " рационална " бюджетна политика, заяви AFP. " Европейската комисия по принцип не се намесва в националната политика. Но за нас е значимо новото италианско държавно управление да резервира курса и да води рационална бюджетна политика ", сподели заместник-председателят на Европейската комисия за еврото и обществения разговор, за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и финансовите пазари Валдис Домбровскис.
" Италия е с максимален дълг в еврозоната след Гърция ", предизвести Домбровскис, откакто през последните дни лихвите по заемите на италианското държавно управление за финансиране на бюджетния недостиг се усилиха.

Сред поетите от " Лига " и " 5 звезди " задължения са понижаване на налозите за фирмите и жителите, усилване на обществените ограничения, анулация на плануваното повдигане на налога върху продажбите и отменяне на пенсионната промяна от 2011 година, която увеличи пенсионната възраст. Според университета Osservatorio CPI плануваните политики ще костват сред 108.7 и 125.7 милиарда евро, като най-голяма ще е цената от въвеждането на плосък налог – 50 милиарда евро. Прекратяването на непопулярната пенсионна промяна ще коства 17 милиарда евро, а още 12.5 милиарда са нужни за анулацията на плануваното покачване на налог " Продажби ".

Ако всичките ограничения бъдат въведени, бюджетният недостиг ще нарасне до 9% от Брутният вътрешен продукт за 2017 година Отиващото си лявоцентристко държавно управление даде обещание, че бюджетният недостиг ще спадне тази година до 1.6 % от Брутният вътрешен продукт по отношение на 2.4 % през 2017 година, а следващата година ще се намали до 0.8 %, като през 2020 година ще има уравновесен бюджет. Ди Майо сподели тъкмо преди изборите, че ще поддържа недостига на ниво 1.5%, въпреки преди този момент да обещаваше да го увеличи над тавана от 3%, избран от Европейски Съюз, с цел да има опция за спомагателни разноски за държавни вложения.

Най-новата му позиция към момента не дава отговор на обещанието на Италия да балансира бюджета си, а също по този начин не подхожда на по-конфронтиращата се позиция на " Лига ". Ръководителят на лондонския мозъчен концерн Eurointelligence Волфганг Мюнхау отбелязва, че " в случай че бъде осъществена, това ще е най-голямата метаморфоза на италианската икономическа система в нашето съвремие ".

Италия е третата стопанска система в еврозоната. Тя обаче е в рецесия от години, като държавният дълг възлиза на към 132% от Брутният вътрешен продукт - най-високият в еврозоната след този на Гърция, напомня Reuters. Европейската централна банка (ЕЦБ) също следи с внимание протичащото се на Апенините. Членът на управлението на ЕЦБ и шеф на Австрийската централна банка Евалд Новотни съобщи пред организацията, че вероятните промени в политиката на бъдещо съдружно държавно управление в Италия усилват терзанията, само че е нужно да се изчака, с цел да се види по какъв начин тези ограничения ще бъдат прилагани. " Надявам се, че на процедура новото италианско държавно управление ще има доста по-мъдър метод, в сравнение с това, за което през днешния ден четем по вестниците ", показва Новотни. Какво включва управническата стратегия
- Отмяна на глобите против Русия и преразглеждане на икономическото ръководство на Европейски Съюз
- Въвеждане на повсеместен базов приход от 780 евро
- Плосък налог за фирмите и физическите лица
- Отмяна на пенсионната промяна
- Програмата не планува излизане на Италия от еврозоната, нито референдум по въпроса
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР