Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение Самоопределение

...
Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение Самоопределение
Коментари Харесай

Ще остане ли новото правителство на Косово без сръбски представители?

Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово " Движение Самоопределение " Албин Курти съобщи, че няма спънка, която да не може да се преодолее чрез договаряния. Коментарът му е във връзка договарянията с втората политическа мощ Демократичен съюз за Косово, с която договаря за сформиране на бъдещото държавно управление, съобщи БГНЕС.
С свое изявление за организация " Косова прес ", Курти съобщи, че в околните дни ще се срещне с водача на Демократичния съюз за Косово Иса Мустава. Утре следва среща сред експертните групи на двете партии, на която ще бъдат разисквани икономическите цели на новото държавно управление.
Спряганият за предстоящ министър председател на страната повтори, че в ръководеното от него държавно управление няма да има представител на Сръбска листа, без значение, че тя е най-голямата партия на косовските сърби. По време на последните избори завоюва безапелационна победа измежду огромна част от сръбското население.
По-рано пред публичната телевизия РТК Курти съобщи, че новото държавно управление ще извърши конституционните условия в него да има министър от сръбската общественост, само че няма законово обвързване това да бъде представител на Сръбска листа.
По отношение на другите малцинствени общности Курти съобщи, че те също ще имат министър в неговия кабинет. Партиите на тези общности, които са спечелили места в Народното събрание, са показали интерес да станат част от ръководещата коалиция.
Според авансово оповестената от " Самоопределение " и Демократичния съюз на Косово информация, кабинетът ще има 12 министри, един от които ще бъде сърбин и един представител на другите малцинствени общности. Всеки сектор ще има по двама заместник-министри. Правителството в оставка на Рамуш Харадинай имаше 21 министри и към 100 заместник-министри.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР