Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение Самоопределение

...
Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение Самоопределение
Коментари Харесай

Курти: Без разширяване на ЕС няма диалог Прищина – Белград

Лидерът на победилото в парламентарните избори в Косово Движение „ Самоопределение ” Албин Курти счита, че решението на Европейски Съюз да не стартира договаряния с Македония и Албания ще се отрази отрицателно върху опцията за реализиране на контракт сред Сърбия и Косово, предава БГНЕС.
Пред The Guardian спряганият за предстоящ министър председател на страната съобщи, че без хоризонт за участие, Белград няма да има тласък за реализиране на съглашение с Прищина.
„ Европейският съюз е значим исторически план и нито един човек поотделно не може да бъде негов създател, режисьор или водач. Няколко пъти бяхме очевидци по какъв начин обстановката на Балканите се утежняваше всякога, когато Жан-Клод Юнкер заявеше, че няма да има по-нататъшно разширение ”, акцентира Курти.
Относно бъдещите си планове като министър председател на страната Албин Курти съобщи, че ще отстрани митата за сръбските артикули, „ единствено в случай че Белград предприеме реципрочни ограничения, които ще създадат вероятен свободния импорт на артикули от Косово на територията на Сърбия ”.
Подчерта, че сръбските дипломати ще би трябвало да прекратят интернационалната си акция за увещание на призналите Косово страни да отдръпват своите актове.
„ Ако желаят разговорът да стартира, би трябвало неотложно да спрат разпространяването на клюки за нашето право на държавност. Сърбия би трябвало да се срещне със личното си минало, вместо да гледа на Косово и Албания през боен бинокъл. На Сърбия ѝ е нужна интроспекция ”, счита Курти.
Политикът счита, че съдействието сред Сърбия и Косово ще стартира с диалози сред елементарните хора за ежедневни проблеми и въпроси, като земеделието, да вземем за пример.
Обяви се напълно срещу концепцията за замяна на територии, тъй като където и да се сложи границата, от другата ѝ страна ще има и сърби, и албанци. Според него, последователите на концепцията се преструват, че сходно нещо може да се реализира по кротичък път.
В отговор на въпроса за наличието на знамето на Албания в офиса на „ Самоопределие ” Курти съобщи, че „ има по-важна работа от пренареждането на кабинета си ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР