Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Кемал

...
Лидерът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Кемал
Коментари Харесай

Многохиляден митинг поиска оставката на Ердоган заради евтината лира

Лидерът на главната опозиционна Републиканска национална партия на Турция Кемал Кълъчдароглу приказва на многогохиляден митинг в Мерсин, в южната част на страната, като изиска оставката на турския водач Тайип Ердоган на фона на рекордния спад в обменния курс на лирата, предава РИА Новости.
„ Той няма потребност да подава оставка, ние ще го изпратим... Аз ще донеса мир, народна власт, правдивост “, сподели Киличдароглу в отговор на лозунгите на митинга с искане за оставката на Ердоган. Излъчването на митинга мина в профила на опозиционния водач в

Той прикани всички турски жители да се обединят, в това число тези, които са дали своят вот за Ердоган в предишното. " За да завоюват всички, ще отидем до урните и ще свалим тази тирания. Давам ви думата си ", каза Кълъчдароглу.

Турската валута, която при започване на годината се търгуваше при курс от 7,4 лири за $, поевтиня с съвсем 50% през годината до 13,9, а на 23 ноември сложи нов антирекорд, падайки с 16%. Такъв внезапен спад на лирата дневно е най-високият за последните 20 години. Това се случи, откакто на 18 ноември централната банка на Турция реши да понижи лихвения процент на 15% от 16%, след което Ердоган още веднъж се изрече в телевизионно послание в поддръжка на намаляването на лихвения процент, с аргумента, че това ще докара до понижаване на инфлация.

По-рано водачи на главните опозиционни партии в Турция упрекнаха Ердоган в непросветеност и приканиха за предварителни избори на фона на рекордния спад на обменния курс на лирата. Турският водач отхвърли апела, като сподели, че президентските и парламентарните избори в Турция ще се проведат по проект през юни 2023 г.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР