Лидерът на Косово Албин Курти казва нещо много вярно и

...
Лидерът на Косово Албин Курти казва нещо много вярно и
Коментари Харесай

Николай Кръстев: Сърбите в Косово повтарят действията на албанците от 90-те години

„ Лидерът на Косово Албин Курти споделя нещо доста правилно и тъкмо – въпреки всичко Косово е самостоятелна страна в последните 15 години и има право да вкара в служба представителите на локалното самоуправление. Големият проблем е, че новите кметове бяха определени при доста ниска изборна интензивност. “

Това сподели в студиото на Euronews PrimeTime журналистът и интернационален анализатор Николай Кръстев по отношение на ескалацията на напрежението в северната част на Косово.
Бойкотът е нещо, който медийно звучи прелестно, само че действителността е напълно друга. През 90-те години това минаваше. Сега сърбите от Косово повтарят политиката на албанците от Косово през 1990-те години, когато те бойкотираха югославската страна. Сега алтернативите пред Балканите обаче са доста по-големи.
„ Напрежение ще продължава да има. Не считам, че ще ескалира до усилване на конфликтите, само че ще не престават да се събират хора и да показват своето възмущение, само че не знам до каква степен това би могло да промени нещо “, добави Кръстев.
В едно е прав Вучич при апелите си към месните сърби, че не би трябвало да си основават проблеми със силите на НАТО, тъй като са несъразмерни напъните и качествата, които може да се употребяват.
Според анализатора сега следим видимо усмиряване на обстановката , само че до момента в който не се сътвори Асоциацията на сръбските общини в Косово, това напрежение ще продължава да се ускорява.

Косовските сърби трябват да бъдат интегрирани, което не значи те да изгубят своята еднаквост “, акцентира журналистът.

Той обърна внимание на обстоятелството, че сърбите на юг от река Ибър не вземат участие в сходни конфликти и не основават проблеми, както сърбите в северно Косово. Според Кръстев сърбите от северните елементи на Косово са доста по-инструментализирани от Белград.

Изключваните на въоръжените сили на Косово от едно дълго подготвяно интернационално военно обучение с присъединяване на Съединени американски щати е огромен пестник за управляващите в Прищина , означи журналистът.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР