Лидерът на Иракски Кюрдистан и бивш президент Масуд Барзани разкритикува

...
Лидерът на Иракски Кюрдистан и бивш президент Масуд Барзани разкритикува
Коментари Харесай

Масуд Барзани окачестви приемането на иракския бюджет преднамерено потискане на кюрдите

Лидерът на Иракски Кюрдистан и някогашен президент Масуд Барзани разкритикува решението на Народното събрание на Ирак да утвърди законопроекта за бюджет 2018, като пренебрегва възраженията от страна на Кюрдистан. Според Барзани, пристигнало е времето кюрдите да вземат решения.

На 4 март Барзани съобщи, че одобряването на бюджетния законопроект при отсъствието на кюрдската секта в Народното събрание е крещящо нарушаване на политическото партньорство, консенсуса и салдото, а е и нарушаване на конституцията на страната. „ Това е редовно угнетяване на народа на Кюрдистан “, се споделя в изказването на Барзани, оповестено във връзка годишнината от въстанието в Кюрдистан през 1991 година против тогавашния иракски режим на партията „ Баас “.

Кюрдският водач декларира, че дейностите на иракския парламент разкриват същинското лице на иракските управляващи, с която кюрдите се постанова да работят, и в този момент, надява се той, светът най-сетне ще види действителностите в Ирак. „ Дойде време всички фракции в Кюрдистан да се срещнат и да вземат групово и съответно решение в отговор на дейностите на иракския парламент “, приканва Барзани.

Припомняме, че в събота иракският парламент утвърди противоречивия бюджет за 2018 година. Това стана без наличието на кюрдските представители, които стачкуваха против заделените за Кюрдистан единствено 12% вместо плануваните от конституцията 17%.

В изказването си във връзка 27-та годишнина от кюрдското въстание, Барзани напомни, че кюрдите през цялата си история са потвърдили, че не търпят гнета и окупацията на земите им. „ Въстанието ни припомня, че правата не се дават, а се вземат “, споделя Масуд Барзани.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР