Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев коментира изминалите местни избори

...
Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев коментира изминалите местни избори
Коментари Харесай

Станишев: Завръщането на джедаите? БСП да се върне първо към себе си

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев разяснява миналите локални избори в България. Ето какво написа той в персоналния си фейсбук профил:

Искам от сърце да поздравя всички претенденти на Българска социалистическа партия, които реализираха победа! Тя е извоювана с доста религия и неуморни старания – стотици диалози и срещи с хората, с тяхната тъга и вяра! Искам да окуража и претендентите ни, които дадоха всичко от себе си, само че не съумяха. Защото стартовите позиции бяха прекомерно неравни, или пък, тъй като бяха оставени да се борят сами.

И едните, и другите водиха акция с страст и чест! Направихме пробиви в Русе, Перник, Благоевград и Разград, а в Шумен и Ловеч малко не ни доближи. Кандидатите ни се изправиха против най-организираната и мощна партия в България, която за едно десетилетие пусна здрави корени във властта и построи стройна пирамида от зависимости и хора, чието благополучие е неразривно обвързвано с триумфа на ГЕРБ.

Тепърва предстоят задълбочените разбори какво се случи на локалните избори. Интерпретациите обаче започнаха. Затова ще споделя някои заключения.

Очевидно е, че ГЕРБ завоюваха локалните избори. Да, в изискванията на ниска изборна интензивност, омерзение от изборния развой, корпоративен и платен избор, недопускане на съответна акция и политически конфликт на национално равнище, с негласната поддръжка на Движение за права и свободи.

Въпреки че ГЕРБ сами подбраха подтекста, все по-видимо е, че преобладаващата им позиция ерозира. Умората от 10-годишното ръководство, безпринципните обединения, възмущението от корупцията, безобразията и арогантността сътвориха среда за пробиви на опозицията. Неслучайно, те изгубиха точно там, където вътрешните им разделения са най-яростни – Русе, Благоевград, Ямбол, Видин.

На този декор Българска социалистическа партия повтори резултатите си от 2015 година – 61 кметове на общини (в съпоставяне с 60 на предходните избори) и 1006 общински съветници (сравнени с 930 през 2015 г.). На локалните избори Българска социалистическа партия е нараснала поддръжката си за листите за общински съветници с 43 367 гласа, от които 41 380 са в София и Русе. В 7 области Българска социалистическа партия няма нито един кмет на община, а в други 7 – единствено по един.

Местни избори 2019 са пропуснат късмет за Българска социалистическа партия, тъй като през днешния ден от ден на ден хора търсят опция. От най-ниския резултат на партията са минали 4 години, маркирани от победа на президентските избори, ерозия и безкрайни кавги в ръководството – от “суджукгейт ” до “апартаментгейт ”. И най-важното, от засилващото се чувство, че се движим по инерция и без ясна посока като страна.

В такава среда резултатите ни са разочароващи. Да, ГЕРБ по този начин печели избори. Не е нещо ново. Със същото се сблъскахме и през 2011 година – замяна на резултатите, документирания безпорядък в зала “Универсиада ” и доста други обстоятелства и нарушавания. В годините на разцвета на ГЕРБ, с персонален рейтинг на Борисов от 70 %, ние спечелихме 8 кметове на регионални градове, 94 кметове на общини, 593 000 гласа за листи и 1167 съветници! 

Ако в действителност се тормозим за демокрацията 12 години след пълноправното участие на България в Европейски Съюз поради грубия напън, заканите и купения избор, запитвам се какво направихме ние от Българска социалистическа партия? Не знаем методите на нашите съперници? Ако в действителност се вълнуваме –  по какъв начин противодействахме? За съпоставяне, след горчивия опит от 2011 г, по самодейност на Българска социалистическа партия, с други партии, от центъра до десницата, на парламентарните избори през 2013 година организирахме същинско цялостно редом броене, като наехме една от авторитетните европейски компании, организирахме покровители и наблюдаващи. Опазването на честността ни беше значимо! На всички партии.

Тази есен не чух апели за запазване на вота. А Българска социалистическа партия не направи и национална акция – за изборна интензивност, за обосноваване на нашите членове и симпатизанти. Останахме си във Facebook.

Извън общата угриженост за изборния развой, елементарното замеряне с цифри и самоизмерването  с резултати, след избори е време за разбори и диалог вътре в Българска социалистическа партия. Знам, че отново ще бъда упрекнат във всички грехове, само че аз жаля за моята партия и съм задължен да кажа, че в случай че по този начин продължаваме, Българска социалистическа партия няма да завоюва последващи парламентарни избори. Нито които и да е последващи избори. Защо?

Защото Българска социалистическа партия не е опция. На следващи избори левицата не предложи съвременна, задълбочена и експертна политическа оферта. Доживяхме социолозите да ни отреждат мястото на междинна партия в изборната нощ, а ние да се борим тук-там да сме трета политическа мощ!

Защото Българска социалистическа партия се изолира и капсулира. На следващи избори ние сме сами и тази целена самотност се задълбочава. Тук заслужават поздравления Калоян Паргов и Мая Манолова, както и Пенчо Милков и Крум Зарков, които демонстрираха, че ветрилото на поддръжка може да се разтвори и вотът за Българска социалистическа партия още веднъж може да стане влиятелен! Неслучайно, в София и в Русе е и най-големият растеж в гласовете за партията.

Защото Българска социалистическа партия се деидеологизира. В акцията, най-близка до хората, не се чу нито едно ляво обръщение – за приходи, за политики за децата, за опазване на здравето, обучение. За борба с големите неравенства. За жилищната политика. Бяха пропуснати национални митинги, за които Българска социалистическа партия беше молена за помощ – за заплатите на медицинските сестри и редица други. Стигна се до парадокса синдикатите в България да поддържат ГЕРБ!

Отвлечена на националистически терен, Българска социалистическа партия наля във Вътрешна македонска революционна организация и НФСБ и освободи целия терен в център-ляво. Точно на него се прояви гражданската сила и значително претенденти завоюваха места в общинските препоръки с обичайни наши послания. А те може би са последващи политически планове? Ще никнат на територията на модерното ляво, ще притеглят гласовете на младите, дейните, работещите, на хората от центъра. А Българска социалистическа партия ще се топи в самотност. В тясната ниша на популизма. Където управлението я сложи.

Защото Българска социалистическа партия се авторитаризира. Най-демократичната партия в България реди листи под диктат. Или пък готовите биват подменяни и концесионирани против минерални води и бизнес ползи, против заиграване и поддръжка от други партии. Цели организации бяха прегазени тъкмо преди изборите – най-крещящият образец е Варна. Но има и Сандански, Чирпан, Монтана... Логичният въпрос е за какво? Заради организиран мач на новите остарели кметове или поради опита партията да бъде прочистена и подредена комфортно за идния вътрешнопартиен директен избор?

Защото Българска социалистическа партия пораства единствено толкоз, че да е комфортна съпротива на ГЕРБ. Не са мои думи. Взех ги назаем от трима политолози, които разясниха резултатите в неделя. Ще прибавя единствено, че Българска социалистическа партия се деполитизира, загуби физиономия и експертност. Години наред тъкмо левицата задаваше тона на цели акции. Нашите хрумвания правеха дебата в политиката. Може да сме имали доста недостатъци, само че постоянно концепциите и политиката в акциите ни задаваха дневния ред, разказваха бъдещето на българските жители.

Защото без локални избори не се печелят парламентарни. Доброто ни показване на изборите през 1999, 2003, 2007 и 2011 година укрепи позициите ни за националната акция през 2001, 2005 и 2013 година Костадин Паскалев и Дора Янкова оглавиха НСОРБ, а Борислав Гуцанов – Асоциация на ръководителите на общински препоръки.

Стои въпросът за задачите на тази акция на Българска социалистическа партия? Спечелване на локалните избори? Дали? По-скоро насоченост към директния избор през май следващата година и разпра с вътрешната съпротива. Това също беше обявено в изборната нощ. Като отметната задача.

Местните избори бяха показани като завръщане. Къде? В стеснената география на половината области в България? С напускането на обичайни наши замъци?

Ако в действителност желаеме да изиграем епизода със завръщането на джедаите, би трябвало да сме от положителните. Трябва хората да ни повярват. И да не избират ГЕРБ като по-малкото зло. Нужно е младите и дейните хора да припознаят силата в нас, а не в моментни герои. И не, посланията за антикомунизъм при тях не работят. И не могат да служат за опрощение.

Каква е рецептата?
Българска социалистическа партия незабавно да заложи на обединяването, вместо на разкола. Да избере политиката, модерните леви послания, отварянето към центъра. Да се върне към работата по места и завръщането на членове и симпатизанти. Да се завърне към себе си.

Да застане един до друг с европейската левица и да се завърне на страната на смяната, с Будапеща вместо с Орбан.

Тогава всички ще честваме огромното завръщане! И да, тогава ще печелим избори! И Българска социалистическа партия ще ръководи България!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР