Лидерът на Демократичния съюз на българите /ДСБ/ в Западните покрайнини

...
Лидерът на Демократичния съюз на българите /ДСБ/ в Западните покрайнини
Коментари Харесай

Тормозят лидера на българите от Западните покрайнини заради...

Лидерът на Демократичния съюз на българите /ДСБ/ в Западните околности Драголюб Иванчов бе извикан на разпит от полицията в Босилеград. Причина за скандалния разпит бе паметната плоча, която нашите сънародници желаеха да слагат във връзка 100-годишнината от клането от разбойническата чета на Коста Печанац на 15-16 май 1917г. Тогава в Босилеград и близките села са опожарени, избити са 32 мирни поданици, изгорени живи две деца и направени вреди за 2, 5 милиона лв.. " Паметната плоча по никакъв метод не е застрашавала спокойствието, сигурността и живота на жителите и не е имало причина тя да бъде отнета по един подобен жесток и позорен метод – посредством градската комунална работа която изхвърля боклуците в Босилеград! Имайки поради, че кмета на Босилеград и ръководител на Народно събрание на БНМ Владимир Захариев преднамерено протака процедурата по слагане на паметната плоча, както и че дружно с владиката Врански Пахомий са били срещу визитата на вицепрезидента на Р България госпожа Илияна Йотова и срещу отбелязването на 100 годишнината от това гнусно и грубо закононарушение против безпомощни старци, дами и деца, ние имаме всички учредения да считаме, че за противозаконното лишаване на паметната плоча персонално е виновен Владимир Захариев ", се споделя в декларация на ДСБ, подписана от нейния водач, която БГНЕС разгласява без съкращения.

" Като ръководител на Демократичният съюз на българите оповестявам, че бях свикан с призовка „ като жител “ на 06. 06. 2017г. в 10,00 часа в полицията в Босилеград да давам показания, както пишеше в призовката, „ за събиране на сведения по недоволство на жители по отношение на слагането на паметна плоча дневно 24. 05. 2017г. “ Отзовах се в заказаното време на поканата и предадох документално изказване по отношение на противозаконното лишаване, без решение от прокуратурата и без протокол от органите на Министерство на вътрешните работи, на паметната плоча с имената на жертвите избити от разбойническата чета на Коста Печанац на 15-16 май 1917г. В призовката преднамерено беше подценена длъжността ми на ръководител на Демократичния съюз на българите, което считам за акт на омаловажаване и оскърбление на една законно записана малцинствена партия която 25 години безкомпромисно пази правата на българите обезпечените с Конституцията и законите на Р Сърбия. Кметът на Босилеград Владимир Захариев.

В писменото си изказване по призовката „ като жител “ на първо време показах възмущението си от своеволието и насилническото държание на кмета на Босилеград и ръководител на Националния съвет на БНМ Владимир Захариев, владиката Врански Пахомий и началника на полицията в Босилеград Новица Стоянов. Като ръководител на Главният съвет на Демократичен съюз на българите, постъпих според Решението на Главния съвет на ДСБ от 10 април 2017г., за отбелязването на 100-годишнината от нахлуването на четата на Коста Милованович Печанац на територията на Царство България в което Босилеград и близките села са опожарени, избити са 32 мирни поданици, изгорени живи две деца и направени вреди за 2, 5 милиона лв..

Подчертах, че съм постъпил по Програмата на Демократичният съюз на българите и по член 5, точ. 2 от Устава в които се споделя, че една от задачите на ДСБ е: „ Обучение на български език на всички учебни равнища, зачитане на българската просвета и еднаквост, отбрана на съществуващите и създаване на нови български културно-исторически монументи, реализиране на схващане и взаимно почитание сред ония които се заявяват като принадлежаащи към този език и просвета “, като приложих копии на страници от Програмата и Устава на ДСБ заверени с печата на Министерството на държавно ръководство и локално самоуправление на Р Сърбия. Протестирах по тази причина, че паметната плоча е отнета нелегално и досега на ДСБ не е доставен никакъв документ за лишаване или връщане на плочата, макар че още на 29. 05. 2017г. документално поискахме нелегално отнетата паметна плоча да ни бъде върната в период от три дни, да я съхраняваме до момента в който община Босилеград не вземе Решение къде същата да бъде сложена.

Заявих, че одобрявам всевъзможни недоволства от жители по отношение на достоверността на това което е написано на плочата, само че не и за „ слагането “, а единствено за нейното краткотрайно оставяне до паметника на Левски. Паметната плоча не беше нито „ сложена “, нито прикрепена, а единствено краткотрайно оставена до последваща заран когато имахме желание да продължим диалозите с кмета за слагане на плочата. Паметната плоча по никакъв метод не е застрашавала спокойствието, сигурността и живота на жителите и не е имало причина тя да бъде отнета по един подобен жесток и позорен метод – посредством градската комунална работа която изхвърля боклуците в Босилеград! На 15 май вицепрезидентът Илияна Йотова участва на откриването на документална галерия за сръбския разгром в Босилеград преди 100 година Имайки поради, че кмета на Босилеград и ръководител на Народно събрание на БНМ Владимир Захариев преднамерено протака процедурата по слагане на паметната плоча, както и че дружно с владиката Врански Пахомий са били срещу визитата на вицепрезидента на Р България госпожа Илияна Йотова и срещу отбелязването на 100 годишнината от това гнусно и грубо закононарушение против безпомощни старци, дами и деца, ние имаме всички учредения да считаме, че за противозаконното лишаване на паметната плоча персонално е виновен Владимир Захариев.

Неговата постъпка може да се счита като огорчение към паметта на почтените жертви, опит за безмълвно морално опрощение на закононарушението на Коста Печанац и опит за подправяне на историята такава каквато се е случила. Осъзнавайки че посредством институцията Национален съвет на националните малцинства не могат да бъдат осъществени правата на сръбските малцинства отвън границите на Сърбия, сръбското Правителство с цялостно право упорства да се сътвори Общност на сръбските общини на Косово. Имайки поради, че Националният съвет на българското малцинство се трансформира в пленник на своеволието на Владимир Захариев и на националистическите сръбски партии, ние също считаме, че българското малцинство би трябвало да бъде проведено в Общност на българските общини в Сърбия с цел да могат да му бъдат обезпечени ония права и свободи които сръбското държавно управление желае за сръбските малцинства отвън границите на Сърбия и изключително на Косово ", се споделя в края на документа, подписан от ръководител на Горско стопанство на ДСБ Драголюб Иванчов.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР