Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря задкулисие за сделката по

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова заподозря задкулисие за сделката по
Коментари Харесай

Нинова: ЧЕЗ бе продадена на втората Гинка

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова заподозря задкулисие за договорката по продажбата на ЧЕЗ-България на " Еврохолд ". Кратката позиция бе изразена през днешния ден в декларация на партията, която Нинова прочете от парламентарната естрада.

" И до момента в който ви хвърляха прахуляк в очите, че ще понижат дотацията на 1 лева, желание, което в никакъв случай не са имали откровено, ЧЕЗ беше продадена на втората Гинка. От първи юли ще се усилят цените на ток и вода. А при сякаш голям остатък в бюджета, Министерството на финансите взема нов дълг от 400 млн. лева, които ще плащаме всички в идващите 20 години ", се декларира в декларацията.

Припомняме, че Еврохолд България " АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България, което бе обявено през вчерашния ден на формалния уебсайт на сдружението. Двете страни са подписали контракт през вчерашния ден. " Еврохолд " ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. През април 2019 година ЧЕЗ приключи контракта за покупка с " Инерком " за продажба на българските си активи. Причината бе, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отхвърля позволение за осъществяване на договорката и по този метод българската компания " Инерком ", благосъстоятелност на Гинка Върбакова не може да извърши изискванията по контракта, който беше подписан с ЧЕЗ предходната година.

Еврохолд ще финансира договорката с композиция от личен и заемен капитал. Компанията към този момент е подписала мандат с две световни капиталови банки с богат опит в обезпечаването на финансиране за сходни покупко-продажби, които да обезпечат нужния заемен капитал, прецизираха от сдружението.

" Ние считаме, че тази договорка се реализира в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските жители и бизнеса, а също по този начин и националната сигурност, не може да се реализира по подобен метод ", разяснява договорката заместител - ръководителят на Движение за права и свободи Йордан Цонев.

 Сделката за ЧЕЗ се осъществя по чешкото законодателство Виж още Сделката за ЧЕЗ се осъществя по чешкото законодателство
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР