Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация от парламентарната трибуна

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова прочете декларация от парламентарната трибуна
Коментари Харесай

Един учебник за един клас в цялата страна с опростено съдържание

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова прочете декларация от парламентарната естрада по отношение на наличието на българските учебници и
предлагането на социалистическата партия за един учебник по предмет за един клас.

Ето цялостния текст на декларацията:

Декларация от името на парламентарната група на "БСП за България "

Уважаеми български жители,

Ковид рецесията има своите последствия за стопанската система, за безработицата и ниските приходи, само че постави своя отпечатък и върху просветителна система. Кризата потвърди нуждата от потреблението на компютри, образование в мрежата, достъп до интернет във всяко обитаемо място. Безспорно бъдещето е на дигитализацията и потреблението на високи технологии в процеса на образование, само че не по-маловажно от това по какъв начин учат нашите деца, е въпросът – какво учат. Готвейки нашата стратегия с екип от учители, читалищни дейци и интелектуалци, направихме обзор на наличието на българските учебници. Вътре има шокиращи неща, които осакатяват подготовката на нашите деца. Помните ли от ученическите години прелестната поема „ Неразделни “ на Пенчо Славейков: "Първо либе, първа севдо, не копней, недей се вайка, че каил за нас не стават моя баща, твойта майка. Верни думи, правилна любов, има ли за тях разруха. За сърцата що се любят и гибелта не е разлъка. "

Уважаеми български жители,

В учебника за 7 клас на българските учебни заведения, тази прелестна поема за обич се учи по следния метод: „ Хиляди пъти й споделих, че това момче е смотаняк и не е за нея. Ще ги разделя непременно. Как не ги е позор – обич въртят, пък са още деца. Трябва да рапортувам на шефа “.

„ По беритба “ на Елин Пелин. Последен образец. Незабравимия, патриархът Иван Вазов и прелестното стихотворение “Български език”. Една творба, която може да дава самочувствие на всеки от нас, че е българин. “Език заветен на моите деди” го назовава той.

“Разбра ли някой какъв брой красота, мощност

се крий в речта ти гъвкава, звънлива -

от руйни тонове какъв лукс,

какъв обсег и изразитост жива?”

И показаните в учебника за 7 клас преимущества на българския език звучат по този начин: “Предимство номер 2. Докато пътуват българите могат да разискват каквото си изискат без другите да ги схванат. Ето това е несъмненото преимущество на българския език”.

Уважаеми български жители, учебниците на нашите възпитаници са написани комплицирано и неясно. Историческите обстоятелства са изопачени от политически тълкования. Славата на българския народ е принизена, а неповторимостта на българските класици, които са преведени на десетки езици в целия свят е сведена до унизителни битовизми. До тази замяна на истината и унижението на българщината, ние - българските данъкоплатци и жители, плащаме сред 50 и 60 милиона за учебници.

Това би трябвало да се промени. И това може да се промени.

Често ни питат какво разбираме под промяна на модела на ръководство. Ето какво - досегашният на ГЕРБ и на “Обединени патриоти”. Образованието е приоритет написа в програмата. Увеличаваме парите за учебници, ето даваме от ден на ден и повече. Резултатът от това - един клас в страната ни учи по три разнообразни учебника. Съдържанието става все по-сложно и несвързано с действителността. Държавата избяга от своите задължения в образованието и частни и незнайни екипи пишат тези неща и не носят отговорност за това какво учат нашите деца.

Крайният резултат - българчетата са все по-неграмотни. Според проучването “Пиза” близо 40 % от децата ни са функционално необразовани. А ето по какъв начин ще бъде и по какъв начин може да бъде: един учебник за един клас по един предмет в цялата страна, обзор на наличието и довеждането му до разбираемо и отговарящо на възрастта на учениците и възпитаващо в родолюбие.

Учебниците ще се пишат от държавни институции и създателите ще носят отговорност за написаното.

Скъпи учители, заслужавате извънредно почитание за труда си, само че знаем, че мнозина от вас също са недоволни от тази система на обучение на нашите деца.

Скъпи родители, българското семейство постоянно е давало благо и драго да изучи децата си. Образованият човек е осъществен човек. Заедно можем да помогнем на децата си да бъдат осъществени хора със самочувствие. Заедно можем и да съхраним българщината. Можем да създадем тази смяна. Знам, че ще се оправим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР