Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на обвиненията на премиера

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на обвиненията на премиера
Коментари Харесай

Нинова отвърна на удара на Борисов: 10 години танго на премиера и...

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова отговори на обвиняванията на премиера Бойко Борисов. По-рано през днешния ден в Народното събрание двамата си размениха няколко остри реплики. "Вие в този момент, г-жо Нинова, се хващате за някакви думи и се заяждате. Това е вашата марка. Говорете най-малко истината ", добави Борисов.

"Защо лъжете хората, че се внася или е импортирано предложение за първия ден от болничните. Такова предложение няма и да има ", съобщи министър председателят.

Премиерът тушира Нинова и уточни най-голямата й неистина към българите

10 години танго на премиера, 10 години разпад на системите в страната. Вие сте некомпетентни да управлявате.

Така стартира обширния си коментар в обществената мрежа Корнелия Нинова.

Ето какво написа водачът на Българска социалистическа партия в персоналния си профил във фейсбук.

"През последните седмици ни заливат няколко абсурда и паники. Скандал с метода на осъществяване на изборите, с водния режим в редица градове, проблеми в здравната система, напрежение към решението за болничните листове, корупционните кавги не стопират. От 288 къщи за посетители единствено 23 се оказват изрядни.

Ще се окаже и, че тези, които са се осигурявали за две пенсии, ще получат по-малко от една. Всичко това буди паники и слага въпроси. Първият – за ръководството на страната.

Една рецесия се потушава с друга, трансферира се отговорността на слънцето, на дъжда, на другите, на неприятните от опозицията, които „ желаят да счупят държавата”. Кризите не се вземат решение, а се замитат и това ги задълбочава. Искам да приказвам за всяка една от тях с обстоятелства, най-много поради Вас, господин министър председател.

Вчера министри от кабинета ни оповестиха, че близо 320 000 българи бедстват във воден режим, само че по-странно е държанието им, което приказва доста за Вашето ръководство. Вчера министър сподели, ще изтъквам, с цел да не се постанова след това да се обясняваме, кой би трябвало да си „ купи слушалки за уши”. Това беше негова арогантна имитация, по тази причина изтъквам:

„ Ще дам систематизирана информация във връзка с водната рецесия в община Перник, а през вчерашния ден разбрах от медиите освен в община Перник, само че и в други райони в страната, където сега имаме нарушен режим на водоподаване”. Г-н министър председател, ваши министри схващат от медиите, че 320 000 българи бедстват.

Решихте да уволнявате шефа на ВиК в Перник – добре, това е Ваше решение, само че министрите ни осведомиха, че лица, осъществяващи техническа употреба на язовирите и оборудванията „ всекидневно по десетдневки и месечно са уведомили министерствата, давали са информации и салда за съответното количество вода в язовира.

Освен това са предизвестили документално през април, същото са създали и през месец август”. За Вашите министри държавното управление явно е бездействало през това време и не е обърнало внимание на тези обстоятелства. Още по-лошо е, че през вчерашния ден министър от ГЕРБ произнесе следното изречение за регионален шеф от ГЕРБ:

„ Аз леко се изненадах, че през вчерашния ден регионалният шеф не знаеше, че предоставените права за ръководство на язовира са в нейния патримониум, само че това е друга тема”.

Не, това не е друга тематика. Това е тематиката за ръководството на страната. Темата за калинките, за това къде са парите на хората от увеличената цена на водата. Министърът на районното развиване, който дава отговор за това, е в отпуск и не намира за належащо да го прекъсне, макар тези 320 000 бедстващи. Областният шеф не знаел, че той дава отговор за това.

Ще ви напомня, че когато стана течът на данни от Национална агенция за приходите, тогава шефът сподели, че е взела най-трудното решение - да не си приключи отпуската, макар рецесията. Г-н министър председател, Вие министър-председател на страната ли сте или шеф на летен лагер за отпуски на калинки в администрацията.

Втора рецесия – в опазването на здравето. Случаите по последните седмици демонстрираха още един път, че здравната система е в колапс. Колкото и пари да наливате там, до момента в който не променим модела на опазване на здравето, резултатът ще е този. Самият вие го казахте през вчерашния ден: „ непрекъснато даваме пари, а резултатът е почернени хора и родители”.

Некомпетентността и нежеланието да измененията системата води до този резултат. Въпросът отново е същия: Къде са парите на хората от здравните осигуровки? Може ли цялостен живот да се осигуряваш и когато ти се наложи да се лекуваш, да умираш по пътищата на България.

Неспособността да се справите със злоупотребите и с подправените болнични листове докара до това да посегнете на съществени трудови права на хора, които също цялостен живот са си плащали осигуровките и в този момент, когато се разболеят, не могат да си получат компенсацията. Друг въпрос е къде са парите на хората, които са си внасяли компенсациите.

Ще се окаже, че осигуряващите се за две пенсии, ще получат по-малко, в сравнение с една. Но по-лошо - няма ги парите в Сребърния фонд. Трябваше 2019 година да са 10 милиарда лева, само че са 3 милиарда лева Къде са парите на хората за Сребърния фонд? Всички тези пари изтекоха в нечии джобове. Ето и образец от последната седмица – от 288 къщи за посетители, по ваша инспекция, не на опозицията, единствено 23 са изрядни. Другите – обири и корупция по време на ръководството на ГЕРБ. БФС с 2 млн. лева от държавния бюджет си поръчали униформи във компания призрак в Афганистан. Цели системи се разпадат, тъй като сте некомпетентни да управлявате, некомпетентни да контролирате процесите, а корупцията е ваш проблем.

Бих желала да кажа и няколко думи към премиера. Вече 10 години играете танго – две напред, една обратно. Така беше с болничните предходната седмица – ту ще ги махате, след това видяхте напрежение и решихте, че няма да ги махате. Така беше с тежките случаи в опазването на здравето. Отстраняване краткотрайно на шефове, все едно това ще реши казуса.

След две – три седмици ще ги върнете тихомълком, когато отмине напрежението. Сутрин едно, вечер е друго. Така не се ръководи страна – напред, обратно. Уволнявате стремително, с цел да потушите напрежението, само че проблемите остават и се задълбочават. Следващата калинка продължава както досега до водната рецесия и отново оставка, и отново същото. Даже повече от същото. 10 години танго на премиера, 10 години разпад на системите в дължавата.

Не можете да избягате от персоналната си отговорност и да я прехвърлите на слънцето, неприятната съпротива и други аргументи, тъй като управлявате към този момент 10 години. Имахте време да коригирате всички неточности на предходните. Самозабравянето, възприятието за безотговорност, което демонстрирате през вчерашния ден, бе разказано в Европа.

„ България, дружно с Румъния и Хърватия, е измежду бедните страни членки на Европейски Съюз. Австрия пък е измежду по-богатите страни. Затова е забавно да се сравнят две фотографии, които демонстрират цялостното разминаване в харченето на държавни пари, когато става дума за политици - австриец и българин, пристигнали за конгреса на Европейската национална партия в Загреб”, написа хърватският ежедневник Jutarnji list.

Първата фотография демонстрира младият Себастиян Курц, пътуващ в икономична класа, на втората - „ имаме опцията да забележим и идването на българския министър председател Бойко Борисов, който реши да пристигна в Загреб с държавната "птица ", способна да транспорти повече от 150 пасажери. Това е аероплан, носещ националните знаци на Република България”, пишат хърватските медии.

Държавната машина, с държавните знаци, пътува на партийно мероприятие на ЕНП. Изводите оставям на българския народ.

Хвалите се, че увеличавате минималната пенсия на 250 лева при предел на беднотия 360 лева Казвате на тези хора, че няма да могат да живеят и си го приписвате като огромен актив. Хвалите се, че ще давате по 40 лева на пенсионерите за Коледа. Колко добавки за пенсионери коства този полет на държавни разходи за партийно мероприятие?

Чухте ли, че обществените служащи се подвигат на митинг, тъй като нямат течаща вода в пространствата, тъй като заплатата им е 500 лева, тъй като си купуват сами билета за градския превоз, с цел да стигнат до своите клиенти?

На фона на всичко това, тази бодряшка реакция тук е безусловно несъответстваща на действителния живот в страната. Реалната картина за нас е - разпад на здравна, обществена и пенсионна системи, 10 години непросветеност, изтощение да се решат въпроси, продължаващи обири, главозамайване и надменност на властта.

Г-н министър председател, никакви оставки надолу по веригата не могат да трансформират тези обстоятелства и да анулират отговорността от първия. Вие обичате националния език, а той споделя, че „ рибата се вмирисва откъм главата”. Отговорността на първия се носи с оставка. "
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР