Лидерът на БСП Корнелия Нинова обсъди с македонския премиер Зоран

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова обсъди с македонския премиер Зоран
Коментари Харесай

Нинова и Заев подписаха споразумение за партньорство

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разиска с македонския министър председател Зоран Заев двустранните връзки сред България и Република Македония и вероятностите на Западните Балкани за присъединение към Европейски Съюз и НАТО. Двамата подписаха двустранно съглашение за партньорство сред СДСМ и Българска социалистическа партия. “Оценяваме високо положителното съдействие сред нашите две страни, откогато Зоран Заев е министър председател.

То е образец за добросъседство и приятелство”, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на срещата. Тя акцентира, че положителните политически контакти би трябвало да допринесат в по-голяма степен за усилване и на търговско-икономическите връзки. „ Най-високо салдо сме имали през 2011 година В последните години то се движи сред 400 и 700 млн. евро, което не дава отговор на нашите благоприятни условия. Българските дребни и междинни компании могат да намерят удобен пазар в Македония, както и македонските у нас. Трябва да създадем всичко допустимо, първата сесия на смесената комисия за икономическо съдействие да се състои до края на тази година, както и да насърчим работата на Македоно-Българската стопанска камара”, акцентира водачът на Българска социалистическа партия.
„ Изразихме цялостна поддръжка за напъните на Република Македония за влизане в Европейски Съюз, както и подготвеност за съдействие, тъй като Българска социалистическа партия реализира присъединението на България и познаваме процесите. Разговаряхме за срещата в София на 16 май на левите министър председатели, комисари и водачи на партии в Европа, която ще домакинстваме дружно с ПЕС”, уточни Корнелия Нинова. Тя сподели също, че акцент на срещата ще бъдат Западни Балкани. „ Изразих мнение, че би било хубаво на нея да се обединим и да сложим два въпроса.

Първо- вероятността за присъединение към Европейски Съюз да не бъде единствено положително благопожелание, а да се направи явен график за започване на договаряния и пътна карта с задължения и периоди. Разбира се, в този развой би трябвало да се регистрира готовността на всяка една страна. Вторият въпрос, който предлагам да обсъдим на лидерската среща, е в бюджета на Европейски Съюз да се плануват средства за ограниченията в обществения дирек и неговата реализация за понижаване на неравенствата, заслужено възнаграждение на труда, политиката за младежка гаранция и други. Г-н Заев ме увери, че поддържа тези тематики и ще се включи в лидерската среща”, съобщи ръководителят на Българска социалистическа партия.
„ В съглашението за съдействие и партньорство поехме взаимни задължения да поставяме старания да засилим икономическите връзки сред двете страни, да насърчаваме съдействието сред парламентите на двете страни и в границите на интернационалните парламентарни структури”, сподели Корнелия Нинова. Тя добави, че посредством съглашението се стъпва на съществени правила на социалдемокрацията и европейските полезности. „ Поехме взаимни задължения да насърчаваме политическите контакти сред двете партии на ниво партийни органи, парламентарна група, локална власт, юношески структури, структури на дамите. Първата самодейност ще бъде среща на кметове от Българска социалистическа партия и СДСМ, на което ще бъдем домакин”, сподели също водачът на Българска социалистическа партия.
Корнелия Нинова подари на Заев икона на 200 години, изобразяваща Светите братя Кирил и Методий.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР