Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов за

...
Лидерът на БСП Корнелия Нинова нападна премиера Бойко Борисов за
Коментари Харесай

Нинова нападна Борисов за избора на главен прокурор

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова атакува премиера Бойко Борисов за избора на нов основен прокурор. Според Нинова "тежките зависимости на Борисов не са му разрешили храброст да номинира втори човек за поста ". По думите й министър-председателят бил част от сделката за издигане на един-единствен претендент.

Председателят на левицата подсети, че парламентарната група към този момент е изразила своята позиция за избора на Иван Гешев - "състезание единствено с един участник не е същинско съревнование ", а "единственият човек, който можеше да обезпечи същинско съревнование, е министър председателят Борисов, тъй като по закон оферти се вършат или от прокурорите, или от държавното управление. " Нинова акцентира, че се е надявала Борисов да прояви здрав разсъдък и да внесе втора кандидатура.

Тя се спря и на решението на президента Румен Радев да върне указа за назначението на Гешев за основен прокурор за наново гласоподаване във Висшия правосъден съвет. "Не си разрешаваме да даваме препоръки на президента. Той извърши конституционната опция, която му е дадена ", означи сбито соцлидерката.

От ГЕРБ укориха десния съюз "Демократична България ", че са били в основата на измененията в Конституцията и Закона за правосъдната власт, по които е създадена процедурата за избор на основен прокурор. Депутатът Красимир Ципов счита, че държавното управление не е длъжно да предложи съперник на Гешев. "Всички представители на държавното управление: министърът на правораздаването и министър председателят споделиха, че в случай че бяхме упражнили такова пълномощия, щяха да зародят доста въпроси. Колкото по-малко политиците приказват по тази процедура, толкоз по-добре ", съобщи Ципов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР