Личните Свидетелства за прехода на бившия министър-председател Иван Костов излизат

...
Личните Свидетелства за прехода на бившия министър-председател Иван Костов излизат
Коментари Харесай

Костов представя мемоарите си `Свидетелства на прехода` на 11 април

Личните „ Свидетелства за прехода " на някогашния министър-председател Иван Костов излизат на пазара на 11 април. 

Премиерата на книгата с логото на издателство " Сиела " е в Централния боен клуб от 18,30 часа. 

В центъра на записките си в съвсем 600 страници Иван Костов слага страната и процесите, през които тя минава до поканата за започване на договаряния за участие в Европейския съюз в края на 1999 година По този метод 47-ият министър председател основава значим исторически документ, даващ началото на нов, нужен въпреки и мъчителен диалог за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

Участие в полемиката ще вземат писателят и основен редактор на изд. „ Сиела “ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев. Добре пристигнал е всеки, който е подготвен да чуе тези свидетелства от една кардинална позиция, „ развила се във времето, само че непроменила своите устои “, осведомят от Сиела. 

Проф. Калин Янакиев: 

„ Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на модерна България Иван Костов – самото това прави тази книга извънредно значим исторически документ, който сигурно ще възбуди (или възобнови) публичния спор към личността на огромния политик. Само че в центъра на неговите записки стои не той самият, а страната ни – битката за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И таман тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна битка е това, което към момента не е задоволително (и задоволително честно) осветлено за българското национално схващане. А персоналното удостоверение на Иван Костов е от неоценима значимост за това осветляване. Началото на напъните – в една лично банкрутирала към началото на 1990 година страна, различията вътре в Съюз на демократичните сили (на „ перестройчици “, реставратори носталгици и истински реформатори), непрекъснатата опозиция на някогашните комунисти: всичко това – съсредоточено в лица и събития, които помним, само че за които към момента мъчно се ориентираме – е изложено с невероятна искреност, непреборима аргументираност (и от време на време безпощадна сдържаност и самокритичност) от огромния общественик. След това – интервалът на Виденовата рецесия и към този момент персоналното водачество в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – сложните промени, трагичните събития към войната в Югославия, решителният отвод да дадем небето си на Русия, обезпечаването на бъдещето ни в Европейски Съюз и НАТО. Всичко това е разказано от създателя на тези записки без самовъзвеличаване, само че и без да са оставени без отговор нито една клевета и клюка, които и до през днешния ден следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката следа в най-новата ни история.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР