Личните стопанства за отглеждане на селскостопански животни подлежат на регистрация

...
Личните стопанства за отглеждане на селскостопански животни подлежат на регистрация
Коментари Харесай

До 1000 лева глоба за нерегистрирана кочина, прие окончателно парламентът

Личните стопанства за развъждане на селскостопански животни подлежат на регистрация в регионалните дирекции за сигурност на храните /ОДБХ/, на чиято територия се намират, реши Народното събрание. Депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за ветеринарномедицинската активност.

Предвижда се омекотен и безвъзмезден режим за регистрация на персоналните стопанства. Собственикът или ползвателят на обекта ще подава до шефа на ОДБХ заявление по пример посредством кмета или кметския наместник, като за всяко заявление ще се издава входящ номер.

Който отглежда селскостопански животни в нерегистриран обект, ще се санкционира с санкция от 300 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1000 до 3000 лева Когато нарушаването е осъществено от юридическо лице или едноличен търговец, ще се постанова имуществена глоба от 1000 до 2000 лева, а при наново нарушаване - от 2000 до 4000 лева, записаха депутатите.

Парламентът ще прегледа измененията във Валутния закон на второ четене

Въвежда се териториален принцип при подписване на договорите с регистрирани ветеринарни лекари за осъществяване на ограниченията по програмата за профилактика, контрол, надзор и очистване на заболявания по животните и зоонози.

С промените се основава опция за възлагане на осъществяването на ограниченията за ограничение и очистване на заболявания на реализатор, друг от чиновниците на БАБХ.

Въвеждат се наказания за възпрепятстване на унищожаването на заболели, подозрително заболели или контактни животни. Глобата ще е от 500 до 1000 лева, а при наново нарушаване - от 1500 до 3000 лева Когато нарушаването е осъществено от юридическо лице или едноличен търговец, ще се постанова имуществена глоба от 3000 до 4000 лева, а при наново нарушаване - от 4000 до 5000 лева

Прецизират се и текстовете, регламентиращи реда за обезщетяване на засегнатите от епизоотични опасности притежатели на животни, като са допълнени основанията, които служат за отвод за погашение на такива компенсации и методът за установяване на цените за компенсациите.

Няма да се изплаща обезщетение на лица, които не са записали животновъдния си обект или не са изпълнили избрани условия за развъждане на животните, както и на такива, които отглеждат животни в животновъден обект, в който наново е установена една и съща болест и който се намира в зоните за ограничаване, избрани със заповед на изпълнителния шеф на БАБХ и/или с акт на Европейската комисия - за интервала на ограничаването.

Срещу последната наредба възразиха от "Обединени патриоти " и молиха да бъде прецизирана. Александър Сабанов разяснява, че страната е обезщетила свиневъдите поради Африканската чума по свинете и в този момент с измененията в този закон им споделя, че в случай че някой различен път ги удари същото заболяване, те няма да получат наново обезщетение. По думите му този текст подписва смъртната присъда на българското отглеждане на животни.

Евтанизираха 31 нелегално отглеждани домашни свине

Цветан Топчиев / "БСП за България "/ изясни, че в текста ясно е записано, че се касае за наново заболяване, когато има възбрана за избран интервал.

С промените в Закона за ветеринарномедицинската активност се вършат и промени в Закона за държавните запаси и военновременните ресурси, с които дезинфектантите, средствата за дератизация и дезинсекция, и защитните дрехи в случаи на ограничение и очистване на заболявания по животните и зоонози, следва да станат част от държавния запас при спешни обстановки, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР