Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони,

...
Личните лекари вече нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони,
Коментари Харесай

Промени при личните лекари и направленията

Личните лекари към този момент нямат задължението да оповестяват мобилните си телефони, с цел да бъдат търсени когато и да е. Вечер и през уикенда пациентите ще могат да звънят на медицински практики, с които тяхното джипи е сключило контракт. Падат лимитите и за направленията при диспансеризираните пациенти. Това са новите моменти в плана за народен рамков контракт, по които лекарският съюз е постигнал съглашение с касата.
 
С плана за нов рамков контракт персоналните лекари ще са длъжни да съветват пациентите си единствено в работно време.
 
" Вече не е наложително фамилният доктор да афишира персонален мобилен тел на който пациентите да го търсят когато и да е.. Но това е допустимо и ще се случи единствено при тези лекари, които имат подписан контракт с друга конструкция здравна която да поеме обслужването на пациентите в тези часове когато лекарят не е на работа ", съобщи доктор Костадин Сотиров, Сдружение на общопрактикуващите лекари в Пловдив пред Българска национална телевизия.

Как ще изписват скъпоструващи медикаменти

За огромните градове това ще е елементарно осъществимо – в Пловдив още от 2000 година множеството фамилни лекари имат подписани контракти с дежурни практики. В по-малките обитаеми места обаче денонощната здравна опция е необичайност. Затова планът за нов рамков контракт облекчава и режимът на заменяне при неявяване на персоналния доктор.
 
 istock istock
" Вече няма да е наложително това да е особено общопрактикуващ доктор, може да е доктор, който работи в болница, работи някъде другаде или в незабавна помощ или в специализир помощ или е специализант някъде - т.е. всеки доктор, който е дееспособен ", сподели още доктор Костадин Сотиров.
 
Отпадат и лимитите за посоки за диспансеризираните пациенти. Те ще се изследват и преглеждат при експерти колкото е належащо по наредбата за хроничните болести.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР