Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с SMS,

...
Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с SMS,
Коментари Харесай

Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с СМС

 Личните лекари ще ни уведомяват за профилактичните прегледи с SMS, телефонно позвъняване, е-майл или със известие на налично място в лечебното заведение. Това планува план на разпоредба, която дефинира главния пакет от действия, обезпечени от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Той към този момент е оповестен за публично разискване, което се планува да продължи до 3 декември. За използването на наредбата са планувани 4 454 млн. лв..

Националната здравноосигурителна каса. Той към този момент е оповестен за публично разискване, което се планува да продължи до 3 декември. За използването на наредбата са планувани 4 454 млн. лв..

Проектът планува пакет от действия, които се реализират в извънболничната помощ - първична, профилирана и дентална.

Идеята е по този начин да се да подсигурява навременен достъп на популацията до качествена здравна помощ, излиза наяве от претекстовете на здравния министър Кирил Ананиев. Проектодокументът подчертава върху профилактиката и промоцията на здравето.

Затова за хората над 18-годишна възраст, които са в рискова група, е планувано персоналният доктор да прави оценка на рисковите фактори и нездравословните привички, които водят до увреждане на здравето. В резултат на тях той ще преценя дали да изпрати пациента при експерт, както и да му предпише възстановителен режим. Например в случай че джипито има пациентка с наднормено тегло, той ще би трябвало да й каже, че има заплаха от сърдечно-съдови и ортопедични проблеми, а също по този начин и да я насочи към диета и да й предложи да се движи повече или да се запише на спорт или танци. Ако въпросната дамата е към този момент със здравословни проблеми, свързани с непотребните килограми, докторът може да я изпрати на експерт по метаболитни болести, както и да й пусне лабораторни проучвания за хормони, холестерол и липиди. В главния пакет медицински действия, включени в проектонаредбата, влизат още оказване на здравна помощ в дома на пациента по преценка на персоналния доктор и действия по оказване на здравна помощ при незабавни положения и поддържане на виталните функционалности на територията на лечебното заведение до идване на екип на център за незабавна здравна помощ или хоспитализация на пациента.

Очакваните финансови средства за използване на наредбата съгласно признатия на първо четене от Народното събрание бюджет на НЗОК за 2020 година са повишени спрямо 2018 и 2019 година със 17,9% и 8%, то надлежно може да се чака нарастване както на размера здравни действия, включени в наредбата в частта за първична извънболнична здравна помощ, по този начин и на техните стойности, се споделя още в плана, осведомят от Монитор.

Освен това в пакета " Специализирана извънболнична помощ " са включени и медикодиагностични действия, като прогнозният сбор е към 21,3 млн. броя медикодиагностични проучвания за обезпечаване на диагностичния развой и диспансерното наблюдаване. В проектобюджета на НЗОК за следващата година средствата за профилирана извънболнична здравна помощ и медикодиагностична активност скачат по отношение на последните две години надлежно с 15,5 % и 5,4., като разрешава да се правят повече действия, включени в наредбата в частта за Специализирана извънболнична здравна помощ.

Проектонаредбата планува дейностите в болничната помощ да се реализират в границите на клинични пътеки, клинични процедури и амбулаторни процедури. Като документът разказва какво тъкмо се схваща под всеки един от тези термини. За разлика от клиничната пътека, клиничната процедура включва действия с дълготрайност до 24 часа, които се дават на пациентите в границите на техния болничен престой. Изрично се акцентира, че всяка клинична пътека с престой до 3 дни би трябвало да може да бъде изпълнена и завършена като амбулаторна процедура в границите на един ден и пациентът да бъде изписан. За задачата обаче болният би трябвало да е прокиснал в лечебното заведение не по-малко от 12 часа по клиничната пътека и да са осъществени всички процедури, които са планувани по нея. В този случаи преди изписването лекуващият доктор посредством писмена оценка би трябвало да обоснове неналичието на медицински риск от приключването на активността по клиничната пътека.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР