Лични лекари сигнализираха, че са им намалени парите, отпускани от

...
Лични лекари сигнализираха, че са им намалени парите, отпускани от
Коментари Харесай

Д-р Виктория Чобанова: Когато няма достатъчно пари за изследвания, се ограничават тези на остро болните

Лични лекари алармираха, че са им понижени парите, отпускани от Здравната каса за проучвания и съвещания на пациенти. За април, май и юни са орязани лимитите, в границите на които те организират профилактика, следят хронично заболели и лекуват хора с остри болести. От Националната здравноосигурителна каса обясниха, че общите разноски за тези действия не са понижени по отношение на първите три месеца на годината. Няма смяна и в рамката от медицински посоки, за които районните каси заплащат на персоналните лекари и лекарите-специалисти. 

Бюджетът за проучвания на общопрактикуващия доктор доктор Виктория Чобанова за настоящото тримесечие е понижен с към 35 % по отношение на предходното, пресмята тя. По-малък брой са опциите за изпращане на пациент при експерт, по-малко са и парите за високоспециализирани действия като ехокардиография:

" Ако желаеме да сложим правилно диагноза на хората, които са при нас, както и в случай че желаеме да сме сигурни, че пациентът, който е примерно с диабет или с хипертония, или с някакъв различен проблем, бъбречна непълнота и е в добър надзор, ние би трябвало да назначим лабораторни проучвания. Аз, когато нямам пари за проучвания, аз лимитирам проучванията на остро болните, което значи, че мога да пропусна една пневмония, която не се чува на слушалка ".

От Здравната каса обясниха, че парите за проучвания и съвещания не са изменени като разход по отношение на първите три месеца на годината и че при привършване на опциите, с които разполагат персоналните лекари и при стимулирана нужда те могат да изискат от районните каси спомагателни бройки за профилирани действия. 

По обявата работи: Мария Йорданова БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР