Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока

...
Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство. Поискаха по-висока
Коментари Харесай

Лични лекари от София протестираха пред здравното министерство

Лични лекари от София стачкуваха пред здравното министерство. Поискаха по-висока потребителска такса, по-малко административна работа и отпадане на задължението да са разполагаем 24 часа. Представители на медиците бяха признати от управлението на здравното министерство. След срещата стана ясно, че министерството е показало схващане за част от проблемите. Лекарите обаче остават в протестна подготвеност.

София

Протестиращите желаят потребителската такса, която сега е 2 лв. и 90 стотинки да стане 5 лв. и 10 стотинки.
доктор Павлина Здравкова - член на УС на сдружението на столичните общопрактикуващи лекари: Всичко друго се увеличи, а нашата работа е обвързвана с обезпечаване на материално-техническа база, на дипломиран личен състав.
Медиците упорстват институциите да поемат потребителската такса на пенсионери и хронично заболели. Не желаят да разказват касови бележки след посещаване на пенсионер, с цел да си получат парите от страната.

доктор Мариян Недев - общопраткукуващ доктор: " Искаме да се занимаваме с медицина, а не с въвеждане на касови бележки. "
Лекарите са срещу решението на здравното министерство извинителните бележки за учениците да станат безвъзмездни.
доктор Павлина Здравкова - член на УС на сдружението на столичните общопрактикуващи лекари: Знаете ли какво се случва с подрастващите и тинейджърите - 50% от тях идват за извинителни бележки, просто тъй като не са отишли на учебно заведение и този документ се обезличава, ето по този начин раздаван напълно гратис. "
От здравното министерство споделиха, че с въвеждането на електронното ръководство в опазването на здравето бумащината ще намалее. Описването на касови бележки, обаче няма да се анулира.

доктор Бойко Пенков - зам.-министър на опазването на здравето: " Потребителската такса, това са неща, които касаят доста промени в разнообразни бюджети, които към този момент са признати. Когато се разискват параметрите на бюджета за идната година, тогава е времето, когато би трябвало да се слагат тези въпроси. "
Работна група ще търси разновидности за отпадане на задължението за 24 часово разположение на лекарите.

 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР