Либрето: Гаетано РосиПърво изпълнение: 19 май 1842 година, Виена.Действащи лица:•

...
Либрето: Гаетано РосиПърво изпълнение: 19 май 1842 година, Виена.Действащи лица:•
Коментари Харесай

Линда ди Шамуни“, опера в три действия от Гаетано Доницети

Либрето: Гаетано Роси
Първо осъществяване: 19 май 1842 година, Виена.

Действащи лица:
• Линда – сопран;
• Карло – тенор;
• Пиерото – контраалт;
• Антонио – баритон;
• Маркиз дьо Боафльори – бас-баритон;
• Префект – бас;
• Мадалена – сопран;
• Интендан – тенор;
• Савойци, деца.

Място и време на действието: Шамуни, Френските Алпи, през 1760 година.

Първо деяние
Селският площад в Шамуни, Савой, Франция
Слънцето изгрява и селяните пеят по път към църквата. Това е денят, в който младите мъже отиват в Париж, с цел да изкарват пари като улични актьори през зимата.
Мадалена Лустоло чака брачна половинка си Антонио да се завърне от визитата си при Маркизата, която има тяхната плантация. Антонио се тормози, дали договорът им за наем ще бъде възобновен, и се надява да не призоват ипотеката им. Антонио се връща спокоен, тъй като са го уверили, че братът на Маркизата, Маркиз дьо Боафльори ще приказва с тях от нейно име. Маркизът идва, посрещнат с възторг от селяните. Той желае да види Линда – красивата щерка на Лустоло, само че тя не е там. Родителите ѝ допускат, че е отишла на черква рано.
Маркизът дава обещание на Антонио и Мадалена, че ще възобнови контракта им за наем, ще ремонтира постройката и ще облагороди земите на фермата. Той обаче има скрити цели. Боафльори споделя на родителите, че Линда, която е кръщелница на сестра му, би трябвало да отиде в замъка, където „ ще може да приключи образованието си “.
Те си потеглят и Линда влиза. Тя не е била на черква, а на среща с нейния обичан – Карло, безпаричен актьор, само че е пристигнала прекомерно късно и е намерила единствено цветята оставени от него. Няколко девойки идват, последвани от Пиерото, който пее най-новата си ария, свирейки на хърди-гърди.
Песента на Пиерото е за младо момиче, което напуща дома си, с цел да търси по-добър живот, само че не помни клетвите си към нейната майка, влюбва се и след това бива предадена. Тя се завръща у дома, намира майка си мъртва и прекарва остатъка от живота си скърбейки на гроба ѝ.
Пиерото и девойките си потеглят и идва Карло. Двамата с Линда се срещат. Те изричат съжалението си, че са се разминали по-рано и си разменят пояснения в обич. Те си потеглят и идва Префектът, с цел да се види с Антонио. Но вместо да го увери в поддръжката на Маркиза, той предизвестява Антонио, че той има зли планове към обичаната му щерка. Префектът убеждава Антонио, че Линда би трябвало да замине за Париж с мъжете от селото и да остане там, надалеч от заплахата, дружно с брата на Префекта. Селото се събира с цел да се сбогува с тези, които отпътуват.

Второ деяние
Три месеца по късно – в Париж
Линда бива последвана от Карло, който разкрива, че не е безпаричен художник, а е младия Виконт на Сирвал, наследник на Маркизата и племенник на Маркиза. Той ѝ е обезпечил апартамент в съвременен квартал, където тя живее в този момент, до момента в който не настъпи бракът им. Карло я посещава всеки ден. Линда е изпращала пари на родителите си, само че не е чувала никакви новини от тях. Тя чува позната музика, надолу по улицата. Това е Пиерото, който тя кани у дома. Той ѝ споделя, че откакто е дошъл в Париж се е разболял и по-късно не е съумял да я откри. Той демонстрира изненадата си от лукса на нейното жилище и Линда му изяснява за Карло и, че връзката им е честна. Пиерото споделя, че е видял Маркиза долу на улицата. След като той си потегля, Маркизът идва и се пробва да убеди Линда да пристигна да живее с него. Възмутена, Линда го гони от къщата си. Карло идва, научил ужасните вести, че майка му е схванала за връзката му, и че упорства той да се ожени за младо момиче с родословие, неотложно. Той не може да събере сили да каже това на Линда и вместо това удостоверява че ще я обича каквото и да стане, преди да замине още веднъж.
Един дъртак се появява на вратата и моли за помощ. Това е Антонио и той не разпознава тази впечатляваща млада дама, която в действителност е щерка му. Когато Линда му споделя, че това е тя, той е сломен, смятайки че тя води грешен живот. Тя се пробва да го убеди в противоположното, само че когато Пиерото се връща с цел да каже на Линда, че е схванал, че Карло ще се дами за друга в същия ден, Антонио побеснява и се отхвърля от щерка си. При мисълта, че е предадена от Карло, Линда се свлича на земята, губейки разсъдъка си.

Трето деяние
Отново пролет в Шамуни
Селяните посрещат младите мъже, които се връщат от Париж в края на зимата. Карло идва и изяснява на Префекта, че майка му се е омилостивила и, че в последна сметка той може да се ожени за Линда, която търси сега. Префектът споделя, че Линда е била предадена от любовника си в Париж, не се е върнала и не могат да я намерят. Карло е с разрушено сърце и споделя на Префекта, че той е бил нейния обичан.
Маркизът идва и уведомява селяните, че ще има женитба, и че те са поканени на празненството. „ Само чакайте, да видите, коя е булката! “ споделя той, неведом за болестта на Линда.
Пиерото идва дружно с Линда. Те са пътували 600 благи от Париж и са изтощени. Карло я вижда и е обезпокоен от нейното положение. Тя не разпознава никого. Но Пиерото ѝ пее неговата ария и я разбужда. Най-сетне тя съумява да разпознае майка си. Карло ѝ пее за неговата безсмъртна обич и когато запява думите, които те са споделили, когато са се срещнали за първи път, разсъдъкът на Линда се връща. Цялото село ликува, в очакване на сватбата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР