Либия и Турция подписаха споразумение за търсене на въглеводороди в

...
Либия и Турция подписаха споразумение за търсене на въглеводороди в
Коментари Харесай

Либия и Турция подписаха споразумение за проучване на въглеводороди

Либия и Турция подписаха съглашение за търсене на въглеводороди в либийски води , три години след сключването на спорно съглашение за разграничение на морето, което провокира гнева на Европейския съюз (ЕС). " Подписахме меморандум за съгласие за търсенето на въглеводороди в териториалните води на Либия, както и на либийска територия от смесени турско-либийски компании ", съобщи ръководителят на турската дипломация Мевлют Чавушоглу по време на срещата с неговият либийски сътрудник Найла Ал-Мангуш.

Меморандумът беше подписан по време на посещаване в Триполи от високопоставена турска делегация , включваща министрите на енергетиката Фатих Дьонмез, на защитата Хулуси Акар и на търговията Мехмет Мус. Този меморандум възнамерява да " създаде планове, свързани с изследването, производството и превозването на петрол и газ ", изясни представителят на държавното управление на Триполи Мохамед Хамуда в обява във Фейсбук.

През ноември 2019 година сред бившето държавно управление на националното единодушие (GNA), което е прието от Организация на обединените нации, със седалище в Триполи, и турското държавно управление беше реализирано спорно съглашение за морско делимитиране, напомня le monde. Това съглашение разрешава на Анкара да отстоява права върху огромни територии в източното Средиземноморие, за огромно оскърбление на Гърция и Европейски Съюз.

Чавушоглу отбрани това съглашение и меморандума за въглеводородите. Това е " въпрос, който визира две суверенни страни, печеливш е и за двете и други страни нямат право да се намесват в тези въпроси ", сподели той. Мангуш от своя страна приветства " доста значимото " съглашение като сподели, че то обслужва " ползите и на двете страни ".В подмяна на съглашението за морско делимитиране от 2019 година Турция оказа помощ на държавното управление на Триполи да отблъсне през юни 2020 година офанзивата, водена от силите на маршал Халифа Хафтар, мощен човек от Изтока, за завладяване на столицата.

Анкара изпрати военни съветници и дронове в Либия , която нанесе серия от провали пред портите на Триполи на силите на маршал Хафтар, подкрепяни от Русия и районните противници на Анкара, по-специално Арабските емирства и Египет.

От март две държавни управления се борят за властта в Либия, страна, изпаднала в безпорядък след въстанието, довело до рухването на режима на Муамар Кадафи през 2011 г . Правителството на Триполи беше основано през 2021 година като част от кротичък развой, спонсориран от Организация на обединените нации, до момента в който другият се управлява от някогашния вътрешен министър Фатхи Бачага и е подсилен от лагера на маршал Хафтар.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР