Ли Сун-Ок изпълнявала заръки на родителите си в градчето Бусан,

...
Ли Сун-Ок изпълнявала заръки на родителите си в градчето Бусан,
Коментари Харесай

1932: Как момичета насила се превръщат в жени за утеха

Ли Сун-Ок изпълнявала заръки на родителите си в градчето Бусан, днешна Южна Корея, когато се случило:

Група униформени мъже изскачат от кола, сграбчват я и я вкарват в транспортното средство.

Отдалечавайки се от мястото, на което е похитена, Ли не осъзнава, че повече в никакъв случай няма да види фамилията си.

По това време тя е единствено на 14 години, а същинският ѝ живот свършва вечно. Ли е откарана в „ станция за разтуха “ - обществен дом, служител за забавление на японските бойци в окупирания от Япония Китай.

Там младото момиче се трансформира в една от десетките хиляди „ дами за разтуха “, принудени да проституират от Японската войска сред 1932 и 1945 година

Японските военни обществени домове стават по-разпространени след 1937 година

и „ Нанкинското кръвопролитие “, известно още като „ Изнасилването на Нанкин “.

На 13 декември 1937 година японската войска стартира военни дейности в китайския град Нанкин, траяли шест седмици. В този интервал градът е опустошен, стотици хиляди са убити, а сред 20 000 и 80 000 китайски дами са изнасилени от японските бойци.

Масовите изнасилвания раздрусват света

Император Хирокито, обезпокоен за имиджа на Япония, основава тези легални „ станции за разтуха “ - военни обществени домове, с цел да предотврати зверствата, да ограничи разпространението на заболявания, предаващи се по сексуален път, и да даде изолирана група от дами, които да удовлетворяват половите стремежи на бойците.

„ Назначаването “ на дами в тези бордеи ставало посредством отвличания или лъжливи обещания. В станциите попадат дами от цяла югозападна Азия, само че болшинството било от Корея и Китай.
 8 август 1945 година, момиче от японските военни обществени домове е интервюирано от американски офицер 8 август 1945 година, момиче от японските военни обществени домове е интервюирано от американски офицер
„ Не беше място за хора “,

споделя Ли Сун-Ок през 2013 година пред „ Дойче Веле “.

Условията във военните обществени домове били ужасни. Жените, огромна част от които още млади девойки, са подлагани на многократни групови изнасилвания, нетърпима болежка, заболявания и неприятна хигиена.

„ Нямаше отмора. Правеха секс с мен всяка минута “, спомня си Мария Роза Хенсън, филипинка, вкарана в станция за разтуха през 1943 година

Краят на Втората международна война не поставя завършек на тази процедура

Властите на Съединени американски щати позволяват тези бордеи да действат и след войната, с цел да могат десетки хиляди американски военни също да вършат секс с измъчените „ дами за разтуха “, оповестява „ Асошиейтед прес “ през 2007 година Практиката е дефинитивно прекъсната през 1946 година от американския военачалник Дъглас Макартър.

До този миг сред 20 000 и 410 000 дами са принудително вкарани в най-малко 125 обществени домове "за разтуха ".

През 1993 година от Организация на обединените нации оповестяват, че до края на Втората международна война 90 % от тези дами за разтуха са изгубили живота си. След войната огромна част умират от венерически заболявания, физическо безсилие и контузии или се самоубиват.

Десетилетия наред Япония се пробва да покрие тази част от историята,

само че през 80-те години на предишния век оживели дами стартират да споделят историите си.

След като Република Южна Корея се трансформира в демократична демократична страна, стартира интензивно да подлага на критика Япония за отричането на историческата реалност.

След години на рецензия и редица свидетелства за дами, претърпели ужаса на военните обществени домове, през 1993 година Японското държавно управление признава за зверствата в предишното.

Въпреки това чак през 2015 година Япония оповестява, че ще изплати обезщетение на оживелите дами, наранени от тази ужасна процедура.

И до през днешния ден към момента има живи представителки на „ дамите за разтуха "

Една от тях е Йонг Соу-Лий, която към момента чака същинското опрощение на Япония.

„ Никога не съм желала да успокоявам тези мъже. Не желая да ненавиждам или да тая неприятни усеща, само че в никакъв случай няма да мога да простя за това, което ми се случи “, споделя тогава 90-годишната жена през 2015 година пред „ Вашингтон пост “.

Във видеото горе разберете за редица обществени домове, които съществуват през днешния ден по целия свят

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още забавни вести последвайте страницата ни в Instagram.

Вижте още:

Как се става „ момиче на витрина “ в Брюксел

Жестока употреба на българки в сърцето на Европа

Защо през предишния век в Съединени американски щати носеха значки "аз съм китаец "

Черепите "трофеи " от войната - метод за възмездие или знак на геройство

Чинг Ши - елементарната жена, трансформирала се в един от най-могъщите пирати в историята
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР