Лейф Уве Андснес и камерният оркестър Малер“ продължават своето сътрудничество

...
Лейф Уве Андснес и камерният оркестър Малер“ продължават своето сътрудничество
Коментари Харесай

Музиката на Моцарт от 1785 г. в новия компактдиск на Лейф Уве Андснес и KO „Малер“

Лейф Уве Андснес и камерният оркестър „ Малер “ не престават своето съдействие с компактдиска Mozart Momentum – 1785. В него показват творби, които Моцарт написа през тази година от живота си. Това е първият от два компактдиска, като вторият ще бъде отдаден на идната година – 1786.

 Албумите са част от по-голям план на Андснес и камерния оркестър „ Малер “, отдаден на музиката на Моцарт, който обгръща концертни турнета, фестивали и просветителна стратегия, като самодейността е почнала още през 2019 година. Особено забавно е включването в плана на игра, наречена „ Разопаковане на Моцарт “, посредством която участниците могат интерактивно да станат част от ансамбъла и да съпреживеят груповото основаване на музика посредством взаимоотношение с кутии, които извършват обособени партии от концерти на Моцарт. Играта е ориентирана както към възпитаници, по този начин и към зрялата аудитория, защото инсталацията е ситуирана и във фоайетата на концертни зали.

Годините 1785 и 1786 са едни от най-плодотворните в живота на Моцарт освен откъм брой основани творби, само че и откъм развиване на композиционния му жанр. Ето какво споделя Лейф Уве Андснес пред списание „ Грамофон “ за музиката на Моцарт от този интервал: „ В тези концерти се прави такова развиване, че човек би си помислил, че на композитора са му били нужни 15 или 20 години. Но на Моцарт са му трябвали единствено 3. Всички тези творби са гениални, несъмнено, само че все пак в Концерт № 20 той прави нещо безусловно революционно. Разделя пианото и оркестъра доста повече и когато солистът влиза за първи път, то е със напълно друга музика от тази, която ансамбълът е показал в експозицията “.



Рядко изпълняван концерт на Моцарт от този интервал е № 22, като Андснес споделя следното за него: „ Една от вероятните аргументи, заради които този концерт се извършва по-рядко, е може би неговата компликация. Когато става дума за клавирна техника, той е две равнища по-сложен от другите изключително в случай че искаш да направиш добре финала, където има пасажи в октави и в двете ръце – този жанр на композиране доста припомня на Лист. В същото време творбата заема толкоз централно и значимо място в творчеството на Моцарт. Това е най-дългият и най-грандиозният от всички концерти. Този менует, вметнат в последната част, удължава творбата изключително доста. И се чудя дали не е отпратка към първия шедьовър на Моцарт в този род – концерт № 9, който също е в ми бемол мажор и където още веднъж се случва същото. Това са единствените два концерта, в които Моцарт реализира нещо сходно. Това е толкоз оперен момент; човек може да си го показа като един от тези дребни ансамбли по време на операта „ Дон Жуан “.

По време на предаването „ Музик фикс идея “ тази сряда (23 март от 14 часа) ще имате късмет да чуете интерпретациите на Лейф Уве Андснес и камерния оркестър „ Малер “ в тези и други творби, основани през 1785 година.

Снимки: mozart-momentum.com
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР