Lexus залага на високо ниво на комфорт за шофьора при

...
Lexus залага на високо ниво на комфорт за шофьора при
Коментари Харесай

Кокпитът в Lexus NX може да се управлява интуитивно

Lexus залага на високо равнище на комфорт за водача при създаването на новия модел NX. Концепцията е кръстена Tazuna - японската дума за юздите на кон - и се употребява за първи път в сериен автомобил на Lexus. При съвършена връзка сред ездач и кон, дребни, прецизни придвижвания на юздите са задоволителни за предаване на команди и това се търси при новия модел.

Именно този вид директна връзка се крие зад новаторския дизайн на пилотската кабина. Той дава на лидера пряк надзор над транспортното средство, като в същото време свежда до най-малко разсейването. За да се извърши този на пръв взор елементарен принцип, доста разнообразни детайли би трябвало да бъдат събрани хармонично. От позицията на лидера зад кормилото до формата и разположението на органите за ръководство до метода, по който се предават значими данни за транспортното средство и шофирането.

„ Ние предефинирахме шофьорското място като точка на връзка сред лидера и транспортното средство “ - изяснява основният разработчик Такеаки Като - „ Искахме да създадем „ пилотска “ кабина, която да разреши по-дълбока и по-интуитивна връзка, и да усъвършенства контрола на транспортното средство. Кокпитът е проведен към лидера от вратата му до централната подпора, което го прави фокус на всички системи. Всички източници на информация като мултиинформационния екран, арматурното табло, централните екрани и опционалния head-up екран оферират графики с висока разграничителна дарба и са подредени по подобен метод, че да могат да се четат с допустимо минимум придвижвания на очите и главата. “

Броят на физическите детайли за ръководство е понижен и групиран съгласно тяхната функционалност, тъй че ръководещите детайли, свързани с шофирането, са в непосредствена непосредственост. На новите сензорни бутони на кормилото могат да бъдат присвоени функционалностите, желани от лидера. Вече не е нужно да гледате кормилото, с цел да ги управлявате - когато докоснете бутон, неговата функционалност се демонстрира на основния или мултиинформационен екран.

Формата и разположението на седалката на лидера, кормилото, скоростния лост и педалите също имат за цел да засилят връзката сред лидера и транспортното средство. Страничните подпори на предните седалки имат вдлъбнатини, тъй че обсегът на придвижване на лакътя да не е стеснен при задействане на органите за ръководство. Докато „ геврека “ на кормилото е планиран за допустимо най-хубаво сцепление и приложимост, лостът за превключване на скоростите е допустимо най-компактен, усеща се добре в ръката и е подложен под идеалния ъгъл.

Кокпитът Tazuna може да бъде приспособен към другите размери на крайниците и растеж на водачит, предлага комфорт и лекост на потребление за всеки с разнообразни варианти за конфигурация на шофьорската седалка и кормилото, съгласно Lexus.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР