Леви, десни и центристи се обединяват срещу израелския премиерКрайният срок

...
Леви, десни и центристи се обединяват срещу израелския премиерКрайният срок
Коментари Харесай

Коалиция на промяната сваля Нетаняху от власт

Леви, десни и центристи се сплотяват против израелския министър председател
Крайният период за държавно управление е в сряда

Лидерът на твърдолинейната десница в Израел Нафтали Бенет разгласи, че неговата партия ще поддържа образуването на коалиция на смяната, която да постави завършек на 12-годишното ръководство на премиера Бенямин Нетаняху, съобщи Би Би Си.

Бенет, който управлява групировката „ Ямина”, сподели, че ще работи за сформиране на държавно управление на националното единение с опозиционния центристки водач Яир Лапид. Бенет уточни, че е взел решението, с цел да не разреши да се стигне до пети следващи избори в Израел за малко повече от две години.

Ходът провокира гневната реакция на Нетаняху - най-дългогодишният министър председател на Израел, който обаче е изправен пред съществени обвинявания в корупция и може да влезе в пандиза.

„ Правителство като това е заплаха за сигурността на Израел, а също и заплаха за бъдещето на държавата”, сподели министър председателят в излъчено по малкия екран изказване. Той упрекна Бенет, че „ заблуждава общественоста” и прави „ измамата на века”, визирайки предходните обществени обещания на водача на партия „ Ямина” да не сплотява сили с Лапид.

Лапид, чиято центристка партия „ Йеш атид” се подреди на второ място на изборите през март след дясната „ Ликуд” на Нетаняху, има период до на следващия ден да разгласи ново държавно управление. Според израелски медии съглашението за бъдеща коалиция планува Бенет да размени Нетаняху като министър председател, а по-късно да отстъпи поста на Лапид. Договорката още не е публично доказана.

Предложената коалиция ще сплоти фракции от дясно, ляво и центъра на израелската политика, обединени от желанието си да сложат завършек на ръководството на Нетаняху.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР