Летовниците се наслаждават на летните горещини по крайбрежието на Средиземно

...
Летовниците се наслаждават на летните горещини по крайбрежието на Средиземно
Коментари Харесай

Учени предупреждават за катастрофални последици от затоплянето на Средиземно море

Летовниците се любуват на летните горещини по крайбрежието на Средиземно море, само че климатолози предизвестяват за ужасни последствия за морския живот в поредицата от тежки горещи талази, заяви Асошиейтед прес.

Учените споделят, че от Барселона до Тел Авив следят изключителни покачвания на температурите в диапазона от 3 градуса по Целзий до 5 градуса по Целзий над нормата за този интервал на годината. В някои дни температурите на водата постоянно надвишават 30 градуса по Целзий.

Изключителната жега в Европа и други страни по средиземноморското крайбрежие се трансформира във водещо заглавие в медиите това лято, само че повишаващата се температура на водата остава отвън фокуса на вниманието.

Горещите талази в морската вода се предизвикват от океански течения, които образуват зони с топла вода. Системите и топлината в атмосферата също може да прибавят градуси към температурата на водата. По сходство на горещите талази на сушата, и тези във водата са по-дълготрайни, по-чести и по-интензивни вследствие на породените от човешката активност климатични промени.

Ситуацията е " доста тревожна ", сподели Жоаким Гарабоу, откривател в Института за морски науки в Барселона. " Изтласкваме системата до ръба. Трябва да вземем ограничения по въпросите с климата допустимо най-скоро ".

Той е част от проучвателен екип, разгласил наскоро отчет за горещите талази в Средиземно море в интервала 2015-2019 година Според отчета феноменът е довел до " всеобщо измиране " на морски типове.

Около 50 типа, измежду които корали, сюнгери и водорасли по продължение на хиляди километри от средиземноморското крайбрежие, са наранени, се показва в проучването, оповестено от профилираното сп. " Глоубал обмен байолъджи ".

Особено рискова е обстановката в източния средиземноморски басейн.

Водите край Израел, Кипър, Ливан и Сирия са " най-горещата точка в Средиземно море, сигурно ", сподели Гил Рилов, морски биолог в израелския Океанографски и лимнологически проучвателен институт и един от съавторите на проучването. Средните температури на морската вода през лятото към този момент непрекъснато са над 31 градуса по Целзий.

Тези топли води изправят доста от локалните типове на ръба на оцеляването, " тъй като всяко лято оптималната температура за тях се надвишава ", сподели той.

Това, на което той и сътрудниците му стават очевидци във връзка с загубата на биоразнообразие, е прогноза за това, което ще се случи на запад в морето, по посока Гърция, Италия и Испания, през идващите години.

Гарабоу показва, че моретата са служили и помагали на планетата посредством абсорбирането на 90 на 100 от непотребната топлота на Земята и 30 на 100 от въглеродния двуокис, отделян в атмосферата от производството на въглища, нефт и газ. Това е било допустимо, когато моретата и океаните са били здрави, сподели той.
" Но в този момент сме довели океана до нездраво и дисфункционално положение ", изясни той.

Гарабоу и Рилов споделят, че множеството от политиците не знаят за стоплянето на Средиземно море и за последствията от това. " Наша работа като учени е да притеглим вниманието им, с цел да помислят по този въпрос ", сподели Рилов.

Горещите талази в Средиземно море може да имат съществени последствия и за страните, граничещи с морето и за над 500 милиона души, които ги населяват, в случай че не се вземат ограничения, споделят учените. Рибните ресурси ще намалеят и туризмът ще бъде тежко обиден, когато разрушителните стихии станат по-обичайно събитие на сушата.

Макар да съставлява едвам 1 на 100 от международния океан, Средиземно море е един от главните резервоари на биоразнообразие на планетата. В него живеят сред 4 на 100 и 18 на 100 от известните в света морски типове.

" Въпросът не е толкоз да оцеляването на природата, тъй като биоразнообразието ще откри метод да оцелее на планетата ", сподели Гарабоу. " Въпросът е, че в случай че продължаваме в тази посока, евентуално нашето общество, хората - ние няма да имаме къде да живеем ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР