Летните месеци са времето, в което движението по пътищата в

...
Летните месеци са времето, в което движението по пътищата в
Коментари Харесай

Експерти: Лошите пътища и липсата на контрол са основни причини за големия брой катастрофи

Летните месеци са времето, в което придвижването по пътищата в по-натоварено. Повече хора потеглят на път, а градовете се пълнят с туристи. За страдание, това е и времето, в което стават и най-вече произшествия. За трета поредна година на 29 юни означаваме Националния ден на пътната сигурност в България. Целта е да се насочи публичното внимание към проблемите на пътната сигурност, които не са по никакъв начин малко. На този ден се провеждат редица начинания в страната, които минават под мотото „ На пътя животът е с преимущество “.

Според Диана Русинова, ръководител на Европейския център за транспортни политики, отбелязването на подобен ден с нищо не оказва помощ за понижаване на броя на злополуките.

" В последните пет години не се прави съвсем нищо за пътната сигурност. Държавните институции и политиците не се вслушват в мнението на специалистите ", разясни Русинова и добави, че би трябвало да се черпи опит от положителни практики и правила от Европейския съюз.

" В България имаме добра нормативна база във връзка с придвижването по пътищата. Страшното обаче е, че никой не е подготвен да съблюдава разпоредбите ", сподели още Русинова и посочи неналичието на задоволително надзор по пътищата.

" Защо у нас водачите нарушават разпоредбите, а в Гърция да вземем за пример ги съблюдават? Просто там не могат да ги нарушават, а тук могат, тъй като няма кой да ги управлява и да ги накара да ги съблюдават ", добави Диана Русинова.

Жертвите на пътя в България през 2021 година са с 98 повече спрямо миналата 2020-та, сподели в предаването " Новият ден " по Радио Варна Диан Драганов, ръководител на варненския клон на Съюза на българските автомобилисти. Той цитира данни от Министерство на вътрешните работи, които демонстрират че броят на децата, които  са станали жертва на злополука се е нараснал двойно. Наблюдава се и растеж при ранените с към 20%.

Според Диан Драганов, в огромните градове се открояват доста така наречен " червени точки " с централизация на произшествия, на които би трябвало да се обърне внимание.

" Една от тези нервалгични точки във Варна е пътят за курортите , където постоянно стават произшествия. Все отново мисля, че Варна е добре урегулиран град и в случай че водачите съблюдават разпоредбите, тогава ще има по-малко произшествия ", уточни Драганов.

Забелязва се и сериозен растеж на пътните произшествия в резултат на говорене или писане по телефона , разкри още Диан Драганов.

Експертът е на мнение, че друга съществена причина за пътно-транспортни катастрофи, с изключение на държанието на водачите, е и положението на пътната настилка.

" Критерият със положението на пътната настилка не се регистрира в нито една статистика в България ", акцентира Драганов и също изрази мнение, че има какво да се желае по отношение на работата на държавните инситуции в битката за понижаване на злополуките. Според него основна в тази битка е предварителната защита. От няколко години, Съюзът на българските автомобилисти провежда републикански шампионат по приложно колоездене за подрастващи, чиято съществена цел е да се възпита у децата безвредно държание на пътя. Кръг от този шампионат се организира единствено преди няколко дни в Добрич. Драганов моли и за повече часове по пътна сигурност в учебно заведение.

Нямаше по какъв начин да не попитаме и варненци какво мислят за сигурността по пътищата и държанието на водачите. Повечето от интервюираните се сплотиха към мнението, че отговорността на страна, водачи, пешеходци и всички участници в придвижването е споделена.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР